CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar tünel ve köprülerin sürekli zarar ettiğini belirterek, "Yılın ilk 4,5 ayındaki araç geçişlerine göre Hazine Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 803 milyon TL i
YILIN İLK 4,5 AY’INDA HAZİNEDEN 803 MİLYON TL UÇTU
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar köprü ve tünellerin sürekli zarar ettiğini belirterek yılın ilk 4,5 ayındaki araç geçişlerine göre hazinenin Avrasya Tüneli, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri için 803 Milyon TL işletmeci firmalara ödeyeceğini bugünkü tablonun devam etmesi halinde yılsonunda işletmeci firmalara 2 Milyar 410 milyon TL ödeyeceğini belirtti.
VATANDAŞ KÖPRÜ VE TÜNELLER İÇİN ÇALIŞIYOR
İstanbul’un iki yakasını Boğaz’ın altından birleştiren Avrasya Tüneli 20 Aralık 2016’da açıldı. Dolar üzerinden anlaşma yapılan ve Hazine garantili Avrasya Tüneli’nden yıllık 25 Milyon araç garantisi edilmiş, vaat edilen araç geçmezse aradaki farkın işletmeci şirkete Hazine’den ödeneceği belirtilmişti. Tünelin geçiş ücretleri (2017’den itibaren) otomobil başına 4, minibüs başına da 6 dolar artı KDV olarak sözleşmede belirlenmişti. Son rakamları açıklayan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, yılın ilk 5 ayında Avrasya Tünelinden 4 Milyon 690 Bin araç geçişi yapıldı. Akar, Yıllık garanti rakamlarına göre Avrasya Tünelinden günlük yaklaşık 68 bin araç geçişi yapılması gerekirken bugün itibari ile ortalama 34 bin araç geçişi sağlandığını, kalan ortalama 34 bin aracın bedelinin ise 5 aylık süreçte 77 Milyon 914 bin TL hazine tarafından işletmeci firmaya ödeneceğini söyledi.
YIL SONUNDAKİ ZARAR OSMANGAZİ KÖPRÜSÜNÜN MALİYETİNE EŞİT
Yine Osmangazi Köprüsünde günlük 40 bin araç geçiş garantisi verilirken yaklaşık 37,8 dolar olarak belirlenen geçiş bedeli sonrasında günlük 40 bin aracın yarısı bile sağlanamadı. Mart ve Nisan aylarında günlük ortalama 14 bin aracın aracın geçiş yaptığı Osmangazi Köprüsü için yılın ilk dört ayı için hazinenin işletici firmaya ödeyeceği tutar da 585 Milyon 200 Bin TL oldu.
Bir diğer büyük proje olan Yavuz Sultan Selim Köprüsün de günlük tek yönlü olarak 135 bin araç garantisi verilirken 12,20 TL geçiş ücreti belirlenmişti. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar buradaki rakamlara da dikkat çekerek 1 Ocak-30 Nisan tarihlerinde 16 Milyon 200 bin araç geçişinin sağlanması gereken Yavuz Sultan Köprüsünden bugüne kadar sadece 4 milyon 600 bin araç geçişinin sağlandığını söyledi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü için yılın ilk dört ayı sonunda hazineden işletici firmaya ödenmesi gereken tutar da 140 Milyon 376 bin TL oldu.
Akar köprü ve tünellerdeki rakamları ayrıntıları ile paylaşarak yılsonunda bugünkü tablonun değişmemesi halinde hazinenin yani milletin ödeyeceği faturanın 2 Milyar 400 Milyon TL olacağını yani bir Osmangazi Köprüsünün maliyetini karşılayacağını söyledi.
AVRASYA TÜNELİNİNİN UCU KARANLIK KALDI
Yıllık araç garantisi sayısın 25 milyon olduğu Avrasya tünelinden Mayıs 2017 itibari ile 4 milyon 690 bin araç geçişi sağlandığını belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, yıllık 25 Milyon araç garantisi verilen bununda günlük 68 bin araç geçişinin olması gerektiğine dikkat çekerek Avrasya tünelinden günlük ortalama 34 bin araç geçişinin sağlandığını kalan 34 bin aracın maliyetinin hazineye sadece beş ayda 77 milyon olduğunu söyledi. Yılsonunda 25 milyon araç geçişinin olması gereken Avrasya Tünelinde bugünkü tablo ile ancak yarısının sağlanacağını belirten Akar, kalan 12 milyon araç bedelinin yine hazine tarafından ödeneceğini bu tutarın da 203 milyon olacağına dikkat çekti.
OSMANGAZİ KÖPRÜSÜNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Daha önce de Osmangazi Köprüsünün yılın ilk 50 günündeki rakamlarını paylaşan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar sadece 50 günde 225 Milyon zarar edildiğini belirtmiş ve tartışma konusu olmuştu.
Bugün de Osmangazi köprüsünde değişen bir şeyin olmadığını belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar sözleşme de 37,8 dolar olan ancak daha sonra yapılan güncelleme ile 65 TL olan tutar için hazinenin 20 Nisan itibari ile 585 Milyon TL ödeme yapacağını söyledi. Osmangazi Köprüsünden günlük ortalama 14 bin araç geçişinin sağlandığının altını çizen Akar, tablonun giderek kara deliğe döndüğünü belirtti.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜNÜN ZARARI DA DUDAK UÇUKLATIYOR
Son olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsündeki rakamlara değinen Akar, Günlük tek yönlü olarak 135 bin araç garantisi verilen köprüden bugüne kadar 16 milyon 200 bin araç geçişinin sağlanması gerektiğini ancak sayının 4 milyon 633 bin araçta kaldığını bunun da hazineye faturasının 140 Milyon 376 bin TL olduğunu söyledi. Akar yaptığı açıklama da ‘’Yap-işlet devret olarak hizmete giren köprü ve tünellerin bedelini millete yükleyenler bugün yap- işlet- zararı seyret politikası ile hareket ediyor. Yap, İşlet- Devret ile Milletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak diyen AKP hükümeti maalesef elini milletin cebinden çekmiyor. Eğer bu rakamlar da bir değişim olmazsa yıl sonunda zarar Osmangazi Köprüsünün maliyeti bulacaktır.’’ dedi