whatsapp

Güncel

AKILLI KENT UYGULAMASI İÇİN İMZALAR ATILDI

Afet zararlarının azaltılması adına önemli çözümler sunan, ülke çapında ilk kez Kocaeli’nde uygulanmaya başlanacak olan  Akıllı Kent Uygulaması Projesi için imzalar atıldı. 

25 Ağustos 2018 Saat: 11:42
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.196 kez okunmuştur

AKILLI KENT UYGULAMASI İÇİN İMZALAR ATILDI
AKILLI KENT UYGULAMASI İÇİN İMZALAR ATILDI

Çağımızın modern iletişim ve teknolojik avantajlarından faydalanarak öncelikle deprem konusu olmak üzere, kütle hareketleri (heyelan, kaya düşmesi vb.), taşkınlar ve endüstriyel kazalarda zararları en aza indirmek için düğmeye basıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi(KBB), Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) paydaşlığında uygulanacak olan "Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi" 16 Ağustos 2018 tarihinde Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen protokol imza töreni ile resmen başladı.  Protokol KBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu tarafından imzalandı. 

 

DEPREME UYGUN YAPILAR

Törende konuşan KBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Büyükşehir Belediyesi’nin bilimden yararlanan bir kurum olduğunu belirterek, “Kurumlar, kuruluşlar bilimden istifade etmeli. Bilim tecrübedir, araştırmadır. Akıllı kent deyince kenttin binaları, yolları, ormanları akıllı değil, kentlerde yaşayan insanların bilimin gereğini yaptıklarında akıllı kentler olur. Biz bu yönde önemli mesafeler aldık. Her türlü afete karşı bilim gereği olan işleri yapmamız gerektiğine inanıyoruz. İlim yuvası olan üniversitelerimizden yararlanıyoruz. Kurumlardan faydalanıyoruz. Bina stoklarımızı deprem gerçeğine uygun yapmadığımız için acı yaşıyoruz. Tüm yapılarımızı depreme uygun yapacağız. Bu afetleri en aza indirmek için bilimsel çalışmalar yapacağız” dedi.

İLERİ TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Törende proje ile ilgili bilgi veren GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan; "Projemizin amacı ülke tarihimizin en önemli afetlerinden birine maruz kalmış olan Kocaeli ilimizi olası afetlere karşı hazır tutmak ve olası bir afet sırasında ve hemen sonrasında da çağımızın modern iletişim ve teknolojik imkânlarını kullanarak afet yönetimi konusunda karar vericilere sorgulanabilir, hızlı ve güvenilir verileri sağlayacak bir altlık oluşturmaktır. Proje teklifinde sadece doğal afetler değil, bölgedeki sanayi yoğunluğu da düşünülerek doğal afetlerin tetikleyebileceği teknolojik afetlerde çalışma kapsamı içerisine alınmıştır. Proje konusu itibarı ile yerel yönetim ve üniversite arasında yapılacak ilk çalışma olacaktır ve ülkemizin diğer şehirlerine de bu konuda örnek teşkil edecektir. Proje kapsamında bölgedeki altyapı ve üstyapı envanteri güncellenecek, pilot bölgelerde yapı sağlığı izleme sistemleri ve il kapsamında altyapı sistemi ve kritik bina ve tesisler ile entegreli Afet Acil Durum İzleme Sistemi kurulacaktır. Proje kapsamında ayrıca bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılacaktır." ifadelerini kullandı. 

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA 

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise “Kocaeli Türkiye açısından çok önemli bir kent. Akıllı kent uygulamalarının afet bazlı kullanılmasını biz tercih ediyoruz. Bu çalışmayı burada geliştirdikten sonra büyüteceğiz. Bu işbirliği bizim için kıymetli. Hiçbir kurum böyle bir çalışmanın altından kalkması mümkün değil. Yerel yönetimlerin, üniversitelerin, merkezi yönetimlerin bilgi ve birikimleri farklıdır. Bu nedenle işbirliği neticesinde ortaya çıkacak çalışmalar yaygınlaştırılması açısından çok önemlidir” şeklinde konuştu. 

ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULACAK

Projenin teknik çalışmalarının tamamını Gebze Teknik Üniversitesi yapacak. Kent genelinde erken uyarı sistemi kurulacak ve olası bir afette fabrikaların gaz, su, elektrik ve patlamaya neden olacak tüm sistemleri otomatik kapatılacak. Kent genelindeki tüm sanayi kuruluşları bu sisteme bağlanacak. Kocaeli genelinde afet tehlikeleri incelenecek. Kent genelinde deprem öncesi ve deprem sonrası yapılan tüm binalar incelenecek ve binaların riskleri ortaya koyulacak. Binalarla ilgili yapılacak çalışmalar takip edilecek. Yapı stoku ile ilgili önceden önlem alınması için çalışmalar yapılacak.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑