whatsapp

Güncel

ALİ AKTAŞ’IN MANAVLAR İSİMLİ KİTABI TANITILDI

Sosyolog Yazar Ali Aktaş tarafından kaleme alınan, Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde en eski yerleşik topluluk olarak bilinen Manavlar’ı anlatan, Yerli Yerleşik Türkler: Manavlar isimli kitap Gebze’de tanıt

31 Temmuz 2018 Saat: 09:08
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.366 kez okunmuştur

ALİ AKTAŞ’IN MANAVLAR İSİMLİ KİTABI TANITILDI
ALİ AKTAŞ’IN MANAVLAR İSİMLİ KİTABI TANITILDI

Sosyolog Yazar Ali Aktaş tarafından kaleme alınan, Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde en eski yerleşik topluluk olarak bilinen Manavlar’ı anlatan, Yerli Yerleşik Türkler: Manavlar isimli kitap Gebze’de tanıtıldı. Sedat Durmuş başkanlığındaki Gebze Kandıralılar Derneği’nin Cookiees Kafe’de düzenlediği kahvaltılı toplantıda yapılan konuşmalarda birlik beraberliğe vurgu yapıldı. Toprakların satılmasının taşıdığı risklere yönelik uyarıda bulunuldu.

Yazar Ali Aktaş, Manavlar’ın kendilerini anlatmakta zorluk çektiğini belirterek başladığı konuşmasında Şile ile Sakarya arasındaki coğrafyada 300 bini Kocaeli’de olmak üzere 750 bin Manav’ın yaşadığını kaydetti. Bizans kaynaklarına göre Manavlar’ın bu coğrafyada 900 yıllık mazisi olduğunu kaydeden Aktaş yine Kocaeli yöresine ait 50 türküden 45’inin Manavlar’a ait olduğunu söyledi. Manavlar’ın birbirini çok tutmadığını öne sürüp bu eksikliğin giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Aktaş, “Birbirinizi sevin, kültürünüzü yaşatın. Topraklarınızı satmayın. Toprağını kaybeden kültürünü kaybeder. Topraklarınızı çocuklara aktarın” dedi.

Gebze Kandıralılar Derneği Başkanı Sedat Durmuş, 70’i aşkın kişinin katıldığı toplantıya tüm katılanlara teşekkürlerini iletip arkadaşları ile birlikte tüm mutlu ortamları paylaşmak istediklerini söyledi.

Kitabın basılmasında katkıları olan isimlerden Kozanlar Kandıralı Ekmek İşleticisi Mümin Kozan da Kocaeli’deki Manav kökenli hemşeri derneklerinin federasyonlaşma aşamasında olduğunu belirtip birlikteliklerinin zaruret haline geldiğine dikkat çekti.

Nazif Korkmaz da konuşmasında Manavlar’ın topraklarını kaybettiğine vurgu yaptı. Bu koşullarda Suriye’den, Filistin’den farklarının kalmayacağını öne süren Korkmaz, Kocaeli’nin Büyükşehir statüsünü edinmesi ile birlikte gerileme yaşadıklarını söyledi. Korkmaz, “Topraklarımızı elimizde tutup herkesin mutlu, modern yaşadığı yerler haline getirmeliyiz” dedi.

ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar, Kandıra Deliveli Köyü Derneği Başkanı Kadir Özdemir, Tavşantepe Dernek Başkanı Caner Cesur Öztürk, Genç Kandıralılar Derneği Başkanı Nurullah Özer, Kaynarca Köyü Derneği Başkanı Enver Ayçiçek, Ahmethacılar Köyü Derneği Başkanı ve Manav Türkleri Dayanışma Platformu sözcüsü Engin Tümer, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili aday adayı Fevzi Kurt, Gebze Samsunlular Derneği Kadın Kolları’ndan Gülay Salman ve öğretmen Sevgi Töngel’in de davetli olarak katıldığı kahvaltılı toplantıda konuklara Kandıra yöresine has lezzetler ikramında bulunuldu. Kandıra yöresine has ezgilerin de çalındığı toplantıda Başkan Sedat Durmuş ve Başkan Yardımcısı Kenan Sert tarafından Ali Aktaş’a günün anısına onurluk verildi. Yazar Aktaş toplantıda kitaplarına da imzaladı. Tüm konuklara birer kitap hediye edilirken kitaba destekte bulunmak isteyenlerin destekleri kabul edildi. Başkan Durmuş tüm konuklarına etkinlik bitiminde de teşekkür etti.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑