İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı’nda konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "İstihdamda temel amacımız reel kesimin ve ekonominin talebine uygun nitelik, donanım ve birikimde insan yetiştirmektir" dedi.
Güzeloğlu, bu yılın ilk 3 ayında 15 bin 561 açık iş pozisyonu ve talebi alındığını, karşılığında 6 bin 439 kişinin işe yerleştirildiğini de açıkladı.
Kocaeli Valiliği Karamürsel Alp Toplantı Salonu’ndaki toplantıya, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Babür Özçelik, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Ticaret İl Müdür Vekili Veysi Uzunkaya, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurettin Nacar, İl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Kadir Durmuş, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, TİSK Temsilcisi Süleyman Annak, Sanatkarlar Konfederasyonu Temsilcisi Dursun Karaman ile Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri katıldı.
HER YIL 500 BİN GENÇ NÜFUS EKONOMİYE KATILIYOR
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, yaklaşık iki saat süren toplantıda istihdamla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Güzeloğlu şunları söyledi; "Ekonominin en temel, en yapısal ve en önemli sorunlarından biri istihdam ve istihdamın geliştirilmesidir. Ülkemiz; genç nüfusu her yıl işgücü piyasasına katılan, yaklaşık 500 bin civarında nitelikli genç yetiştirmiş insan varlığı ve buna bağlı olarak son revize edilen bütün büyüme hedefleriyle her yıl artarak büyümeye devam eden, büyümek zorunda olan ve büyüme hedefi uluslararası düzeyde güçlü ekonomi ve güçlü devlet olan bir büyük ülkedir. Bu perspektifte hükümetimizin aldığı istihdam geliştirme, istihdam piyasasını zenginleştirme ve özellikle yeni iş alanları açılması adına yapılan çalışmalara destek olarak ilimizde reel kesim, ticaret, sanayi odalarımız, esnaf, birlik ve kooperatiflerimiz, buna bağlı özel işyerlerimizde çok yoğun bir temas içerisindeyiz. Önceliğimiz ve üzerinde durduğumuz konu; iş gücü piyasasının talebi ve taleplerine bağlı nitelikli insan yetiştirmektir. Klasik eğitim ve bilinen eğitim yöntemlerinin dışında üniversitelerin, örgün eğitimdeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm kurumlarımızın, mesleki eğitim veren bütün kurumlarımızın bu değişimi doğru okuması, yorumlaması ve bu perspektif içerisinde müfredatı, eğitim kadrosunu ve uygulama alt yapısını hazırlaması gerekiyor.
6 BİN 439 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ
Kocaeli; sahip olduğu üretim potansiyeli, ekonomik birikim ve derinlikle tıpkı ekonomide baş at ve belirleyen bir kent olma kimliği ile dönüşümde öncü olacak bir ilimizdir. Geçtiğimiz yıl temelini attığımız Türkiye’nin bilişim ve bilgi ekonomisine dönüşümünü hazırlayacak ve bu anlamdaki ilk ve büyük projesi Bilişim Vadisi’dir. Bu dönüşümde Kocaeli’nin ne kadar önemli ve öncelikli misyonu olduğunu ortaya çıkmaktadır. İşkur, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile Bilişim Vadimize nitelikli eleman ve uzman yetiştirme projemiz ve kurslarımız devam ediyor. Bu noktadan baktığımız zaman, iş ve çalışma kurulumuzun 2016 yılının ilk 3 ayında işletmelerimizden Kocaeli perspektifinde 15 bin 561 kişi açık iş pozisyonu ve talebi alınmıştır. Buna bağlı olarak da 6 bin 439 insanımız işe yerleştirilmiştir. Bu, geride bıraktığımız yıllar ortalaması açısından da gerçekten yüksek bir performans olmuştur.
2015’DE KAYITLI İŞSİZ 50 BİN
2015 yılı sonu itibariyle Kocaeli’de kayıtlı işsiz sayımız 50 bin 418 iken, Mart ayı sonu itibariyle bu sayı 43 bin 281 kişiye düşmüştür. Çok önemsediğimiz iş danışmanlığı sürecinde Mart ayı sonu itibariyle kurum yetkilileri ile bireysel görüşme sayısı 37 bin 908 görüşme olarak gerçekleşmiştir. Kurulumuz tarafından 2016 Mart ayı sonu itibariyle 2 bin 739 kişiye mesleki eğitim verilmiştir. Bu perspektifte baktığımız zaman İŞKUR’umuz gerek iş arayan ve istihdam piyasasına girmek isteyen genç, nitelikli nüfusa; gerekse iş pozisyonu için açık iş bildiriminde bulunan sanayici, üretici ve ticaret erbabına karşılıklı bir değer yaratan, onları bir arada buluşturan, danışmanlık hizmeti sunan, mesleki beceri eğitimleri dahil, katkı sağlayan bir perspektif içerisinde çalışmalara devam etmektedir. İki üniversitemiz bütün bu süreçlerimizin olmazsa olmaz, ortak ve paydaşlarıdır. Köklü geçmişi ve güçlü birikimiyle Kocaeli; genç ve yeni olan ama derinlikli bir teknik birikimiyle Gebze Teknik Üniversitesi’nden çok fazla yararlanacak, yeni dönemde Kocaeli istihdam piyasasına sunacağı katkılarla taşıyıcı, hazırlayıcı ve sağlayıcı merkezi olacaktır. Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı perspektifindeki mesleki eğitim veren okullarımız, liselerimiz ve yaygın eğitim kurslarımız da bu hedefimizde uyumlu ve orantılı olarak açılmış ve açılmaktadır. Gerek toplum yararına meslek eğitimleri kurslarımız, gerek istihdam garantili iş başı eğitimlerimiz, gerekse meslek danışmanlığı, iş danışmanlığı kurslarımız olsun, girişimcilikte bütün bu kurumlar dahil olmak üzere temel amacımız; reel kesimin ve ekonominin talebine uygun nitelik, donanım ve birikimde insan yetiştirmektir.
MESLEK LİSELERİ OSB'LERE DEVREDİLMELİ
Kocaeli üretim bakımından çok önemli bir kent. Bu noktadan hareketle dönüşümün ve üretimin öncüsü olmak durumundadır. Meslek liselerinin Organize Sanayi bölgelerine devredilerek uygun eleman yetiştirilmesi noktasında onların istek ve talepleri doğrultusunda bölümlerin açılması, orada okuyan çocuklarımızın istihdama uygun yetişmesi gerekiyor. Bu konuda katkı veren bütün kesimlerin temsilcilerine, girişimcilerimize, kamu ve yerel yönetim birimlerimize teşekkür ediyorum. Çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum." Vali Güzeloğlu’nun konuşmalarının ardından kurul çalışmalarına ilişkin görüş ve öneriler paylaşılarak, bazı kararlar alındı. Toplantıda işsizlik, istihdam ve işsizlik maaş ödemeleri hakkında veriler de açıklandı.