Bursa Sanayicileri ve İş insanları Derneği (BUSİAD) Açık Kapı Toplantıları, Felsefe Söyleşilerinin ocak ayı toplantısında, “Antik Etik Antika mıdır?” konulu başlığıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü Ö...
Bursa Sanayicileri ve İş insanları Derneği (BUSİAD) Açık Kapı Toplantıları, Felsefe Söyleşilerinin ocak ayı toplantısında, “Antik Etik Antika mıdır?” konulu başlığıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Poyraz bir sunum gerçekleştirdi.
BURSA (İGFA)- Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekiye Kutlusoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen çevrim içi toplantıda konuşan Prof. Dr. Poyraz, “Dünyayı eylemlerimizle değiştirdik. Ama bu eylemler bir erdemle mi oluştu? Bizler çevremizi yeni teknolojilerle değiştirdik ama bu bizi daha iyi bir insan yapabildi mi?” diyerek başladı konuşmasına. Poyraz, şöyle devam etti:
“İnsana ilişkin doğal durum bin yıllardır değişmemiş. Antik etiğe antika muamelesi yaparsak, yağ ya da şarap taşınan antik dönem küplerini evimizde sergilersek biz onu işlevsiz kılarız. Antik etiği de aynı şekilde değerlendirirsek ona antika muamelesi yapmış oluruz. Ne yapabiliriz? Onların formülasyonlarını, tarihe mahkum etmeden, yeniden diyaloğa açarak, madem ki temel yapılarımız hala değişmediyse, yeniden bir erdem üzerinden nasıl bir teknoloji çağında teklif getirebiliriz.” Prof. Dr. Kıyametin yaklaştığına ilişkin yaklaşımdan hareketle “Bildiğimiz insanın sonuna geliyoruz. Kıyamet ayağa kalkmak demek. İnsanın yeniden ayağa kalkması ise nasıl olacak?” dedi. Prof. Dr. Poyraz, gelecekteki insanın nasıl olacağına ilişkin farklı yaklaşımların da bulunduğunun altını çizerek, “Hangi insan? Yarı makine yarı insan mı? Onun tekrar insan olması için erdemlere ihtiyacı var. O halde antik etik hiç de antika değil” diye konuştu. Poyraz, katılımcıların sorularını da yanıtladı.