Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Almanya’daki Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında değerlendirmelerde bulundu. Karadeniz’de serbest kalan mayınlar konusunun toplantıda gündeme gelip gelmediğine yönelik soruya ilişkin de Bakan Akar, "M...
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Almanya’daki Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında değerlendirmelerde bulundu. Karadeniz’de serbest kalan mayınlar konusunun toplantıda gündeme gelip gelmediğine yönelik soruya ilişkin de Bakan Akar, "Mayın avlama gemilerimiz, helikopterlerimiz, deniz karakol uçaklarımız ve SAS timlerimiz teyakkuz hâlinde. Şu anda İstanbul Boğazı’nı yakından gözetliyoruz" dedi.
ANKARA (İGFA) - Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ramstein Hava Üssünde gerçekleştirilen “Ukrayna'ya Yönelik Savunma ve Güvenlik İstişare Grup Toplantısı”nın ardından değerlendirmelerde bulundu.
40’tan fazla ülkenin katılımıyla Ukrayna’ya yönelik savunma ve güvenlik istişare toplantısını gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Akar toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı. Toplantı kapsamında bazı ikili görüşmeler de gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Akar, ”Başta Sayın Reznikov olmak üzere diğer savunma bakanları ile de görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduk.” diye konuştu.
Ukrayna’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Bakan Akar, gelişmeleri endişe ile izlediklerini ifade ederek, "Alınan haberlere göre bazı sıkıntılı durumlar var. Bunların giderilmesi için tüm ülkeler olarak çeşitli gayretler sarf ediyoruz. Genel olarak baktığımızda diyalog ve itidalli yaklaşım önemli. İtidalli bir yaklaşımla diplomasi yolunu açmamız gerekiyor. Böylece daha kolay barışçıl çözümler bulunabileceğini değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Toplantıda Türkiye’nin olaylara bakış açısını bir kez daha paylaşma fırsatı bulduklarını bildiren Bakan Akar, “Türkiye olarak başından beri Sayın Cumhurbaşkanımızın, bizlerin bakan düzeyinde ortaya koyduğumuz bir tavır var: Krizin başlangıcında savaşın çıkmaması için, savaş çıktıktan sonra ise bir an önce ateşkesin sağlanması için çok ciddi, kapsamlı çalışmalar yaptık. Antalya Diplomasi Forumunda Rus ve Ukraynalı bakanlar bir araya getirildi. Daha sonra İstanbul’da heyetler arası görüşmelere ev sahipliği yaptık. Bunların yanı sıra Sayın Cumhurbaşkanımızın birçok kez Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile yaptığı görüşmeler var. Bu görüşmelerde Sayın Cumhurbaşkanımız ateşkesin bir an önce sağlanması ve masaya oturulması için gayrette bulunuyor. Biz birtakım sıkıntılar olmakla birlikte umutluyuz. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın teklifleri ile belki de iki liderin bir araya gelmesi mümkün olacak. Gittikçe kötüleşen insani durumun daha da kötüye gitmemesi, bir an önce ateşkesin sağlanması için arabuluculuk dâhil yapılması gereken ne varsa Türkiye olarak katkılarımızı sürdürüyoruz" dedi.
İNSANİ DURUMUN KÖTÜLEŞTİĞİNİN FARKINDAYIZ
Sivillerin tahliyesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Akar, sivillerin bir an önce bölgeden tahliyesi çok önemli olduğunu belirterek, kalan az sayıdaki vatandaşlarla birlikte diğer sivillerin de tahliyesine yönelik de deniz ulaşımı dâhil çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
https://youtu.be/2zO5n_-FU8E
İnsani yardım malzemesi götürdüğü Ukrayna’da hava sahasının kapanması nedeniyle kalan TSK’ya ait iki A400 M uçağının durumuyla ilgili Bakan Akar, “Biz başlangıçtan itibaren Ukrayna’nın ihtiyaçları çerçevesinde insani yardımlarımızı başlatmıştık. Bugüne kadar sürdürdük, bundan sonra da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
TSK’NIN İLERİ DÜZEYDE BİR KAPASİTESİ VAR
Karadeniz’de serbest kalan mayınlar konusunun toplantıda gündeme gelip gelmediğine yönelik soruya ilişkin de Bakan Akar, "Mayınla ilgili çeşitli sayılar ortaya atıldı. Bunlara ihtiyatlı yaklaşmak gerekiyor. Şu ana kadar üç mayın emniyetli bir şekilde imha edildi. Mayın avlama gemilerimiz, helikopterlerimiz, deniz karakol uçaklarımız ve SAS timlerimiz teyakkuz hâlinde. Şu anda İstanbul Boğazı’nı yakından gözetliyoruz. Giriş çıkışı kontrol edip herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için ilave tedbir aldık, tespit radarları koyduk. Şu anda Boğaz’da deniz trafiği ile ilgili bir sıkıntının olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.
Türkiye’nin serbest kalan mayınlarla mücadele konusunda herhangi bir desteğe ihtiyacı olup olmadığı sorulan Bakan Akar, TSK'nın bu konuda çok ileri düzeyde bir kapasitesi olduğunu, hem tespit, hem imha konusunda yeterli unsurların teçhizatın var olduğunu belirterek, sadece kendi ihtiyaçlarımızın karşılamanın ötesinde dostlarımıza, müttefiklerimize de mayınla mücadelede destek verilebileceğini söyledi.