Bakan Özlü, Çayırova'da Anadolu Grubu tarafından 2017 yılında kurulan Anadolu Landini, Globe serisi traktörlerin yerli üretimine başladığı fabrikanın açılış törenine katıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Kocaeli’de Anadolu Grubu şirketlerinden Anadolu Motor ve İtalyan traktör üreticisi Argo Tractors tarafından 2017 yılında kurulan Anadolu Landini, Globe serisi traktörlerin yerli üretimine başladığı fabrikanın açılış törenine katıldı. Anadolu Grubu şirketlerinden Anadolu Motor ve İtalyan Argo Tractors’ün 2017 yılında yüzde 50 - yüzde 50 ortaklık ile kurduğu Anadolu Landini’nin Kocaeli Şekerpınar’daki tesislerinde gerçekleşen açılış törenine; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün yanı sıra, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Argo Tractors S.p.A Başkanı Valerio Morra, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Argo Tractors hissedarları ve çok sayıda sanayici katıldı.
"Bir dönem sonra da şanzımanlarımızı Türkiye’de yapacağız"
Anadolu Grubu olarak otomotiv alanında yerli üretime odaklandıklarını belirten Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Anadolu Landini çatısı altında sürdürmüş olduğumuz traktör üretiminde yerlilik oranı 2019 yılının sonuna kadar yüzde 85, uzun vadede bazı modellerde de yüzde yüze çıkartmak gibi hedeflerimiz var. Bir dönem sonra da şanzımanlarımızı Türkiye’de yapacağız. Böylelikle de otomotiv yan sanayi için önemli bir katkı sunacağımıza inanıyorum. Dünyada sadece Türkiye’de üretilecek olan Globe serisini dünyada satarak önemli bir ihracat geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Anadolu Landini ile ek istihdam yaratmanın yanı sıra, ülkemizin ihracatına katkıda bulunacağımıza inanıyorum” dedi.
Türkiye’nin yerli üretimle gelişeceğine inandığını dile getiren Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ise, “Kocaeli 1 milyon 883 bin nüfusu ile Türkiye’nin 10. büyük şehri. 2017 yılı vergilerine baktığımız zaman 69.4 milyarlık vergi geliri ile Türkiye ekonomisine çok fazla katkı sunmakta. Dış ticaretin yüzde 17’si Kocaeli gümrüklerinden gerçekleştirilmekte. Böylesine ülke ekonomisine katkı sunan Kocaeli’de bir traktör fabrikasının açılıyor olması da yapılan bu çalışmalara önemli katkılar sunacaktır” ifadelerini kullandı.
“İstihdamına katkıda bulunan her fabrika ve her girişim bizim için bir değerdir”
Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, “Bakan olarak, beni en çok mutlu eden programlar fabrika açılışlarıdır. Çünkü fabrika demek üretim demektir, katma değer demektir, ihracat demektir, istihdam demektir. Türkiye’nin üretimine, ihracatına ve istihdamına katkıda bulunan her fabrika ve her girişim bizim için bir değerdir, bir nimettir. sürdüğü tarlaların bereketiyle büyümüş, okumuş ve bugünlere gelmiştir. Ve şükürler olsun ki Türkiye bugün, traktör üretmekle kalmamış, ürettiği traktörü ihraç eden bir ülke konumuna yükselmiştir” dedi.
“Türk tarımı daha fazla teknolojiyle sıçrama yapabilir”
Türkiye’nin traktör pazarında dikkat çeken ülke olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, “Ülkemiz, dünyada traktör pazarının en dikkat çeken ülkelerinden biri olmayı başarmıştır. 2017 yılında Türkiye’de 73 bin traktör üretildi. Bunların yaklaşık 14 bini, yani yüzde 20’si ihraç edildi. Bu rakamlar hem traktör sektörü için hem de tarım makineleri sektörü için, gurur duyulacak rakamlardır. Nasıl ki, Sanayi 4.0 teknolojinin devrimiyse, Tarım 4.0 da tarımın devrimidir. Tarım devrimi binlerce yıl önce bizim topraklarımızda, Anadolu’da başladı. Tarım devrimine beşiklik eden Türkiye coğrafyası ben inanıyorum ki bugün artık hem sanayi devriminin hem tarım devriminin önemli aktörlerinden biri olacak. Tarımdaki nüfusun azaldığı, tarım alanlarının daraldığı bir dünyada ve Türkiye’de tarımsal üretimi sıçratacak yegane araç teknolojidir. Türk tarımı daha fazla teknolojiyle sıçrama yapabilir. Bunun için tarımın ve çiftçilerimizin teknoloji odaklı bir şekilde dönüştürülmesini, bakanlık olarak gündemine almış bulunuyoruz” diye konuştu.
“Teknolojik inovasyonu, tarım uygulamalarının merkezine koyacağız”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı tüm kurumların bütün imkanlarıyla, tarımsal sanayinin hizmetinde olacağını kaydeden Özlü, “Teknolojik inovasyonu tarımsal uygulamaların merkezine koymayı hedefliyoruz. Gelecekte insansız traktörler, dijital sensörle donatılmış tarım makinelerini tarımsal üretimin merkezine yerleştireceğiz. Bakanlık olarak katma değerini 10 katına çıkaracak 5 sektör belirledik. Bu sektörlerden biri de gıda sektörüdür. Gıda sektörünü destekleyeceğiz. Başta KOSGEB ve TÜBİTAK kuruluşları olmak üzere bütün kaynaklarımızı yerli ve milli üretimin kaynağına sunacağız” şeklinde konuştu.
“Türkiye’yi ekonomik baskı altına almaya çalışanlar bunu başaramazlar”
Türkiye’yi hedeflerinden hiçbir baskının döndüremeyeceğini dile getiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Teknoloji üssü Türkiye hedefimizin yanına, yeni bir hedef daha koyduk. Bu hedef ‘Yatırım Üssü Türkiye’ hedefidir. Bugün açılışını yaptığımız fabrika Türkiye’nin yerli veya yabancı, bütün yatırımcılar için güvenilir bir ülke olduğunun, çok açık bir kanıtıdır. Türkiye, bütün dış baskılara, komşu coğrafyalarımızdaki istikrarsızlıklara ve manipülatif birtakım oyunlara rağmen vizyonunu büyüterek, yoluna devam etmektedir. Türkiye, 2001 yılına kadar sadece 15 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım alan bir ülkeyken, son 16 yılda ülkemize gelen doğrudan yabancı yatırım, 191 milyar dolara yükselmiştir. Elde ettiğimiz muazzam büyüme, ihracatta kat ettiğimiz mesafe ve Sanayi 4.0’a uyum noktasındaki çabalarımız, bizim kararlılığımızı net olarak göstermektedir. Türkiye’yi ekonomik baskı altına almaya çalışanlar bunu başaramazlar. Türkiye ekonomisi güçlüdür, sağlamdır. Türkiye ekonomisinin büyüyerek yoluna devam edeceğini bir kez daha sizlerle paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Özlü ve protokol üyeleri fabrikanın açılış kurdelesini kesti. Bakan Özlü fabrika yetkililerinden üretim hakkında bilgi alırken, üretilen traktörün de koltuğuna oturdu.