Bakan Selçuk, çocuk işçiliği ile mücadelede önemli mesafe katettiklerini belirterek, son 20 yılda yüzde 4,4'e geriledi" dedi.
ANKARA (İGFA) - Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçmiş dönemlere göre çocuk işçiliği ile daha etkin mücadele edildiğini söyledi. 1994 yılında yüzde 15,2 olan ekonomik faaliyette çalıştırılan çocuk oranını, hayata geçirilen uygulamalar sayesinde yüzde 4,4'e kadar indirdiklerini kaydeden Bakan Selçuk, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2021 yılını Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Yılı olarak ilan etmesi kapsamında, ülkemizde yapılan çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulundu.
Çocuk işçiliği ile mücadelede 2023 yılı hedefleri doğrultusunda hazırlanan ve uygulanan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programını kararlı bir şekilde yürüttüklerini kaydeden Bakan Selçuk, özellikle kırsalda mevsimlik tarımda çalıştırılan çocuklar için AB fonlarından oluşan çeşitli projeler hayata geçirdiklerini anımsattı. Bugüne kadar yürütülen en kapsamlı girişim olan Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğin Önlenmesi projesini 2020 yılında başlattıklarını anlatan Selçuk, söz konusu projede 16 ilde 12 bin çocuğa ulaşacaklarını söyledi.
Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında illerde 568 personelin görev aldığı Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimleri oluşturduklarını söyleyen Bakan Selçuk, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda takibi esas alan bir uygulamayı da başlatacaklarını vurguladı. Çocuk İşçiliği İzleme ve Takip Sistemi ile birlikte bilgiler tek çatı altında toplanacağını belrten Selçuk, "Böylece çalışma hayatına girmesi önlenen çocukların okula devam etmesi ve başarılarının takip sağlanacak. Aynı zamanda mevsimlik tarımda çalışan aileler ve çocukların mevcut durumuna ve kamu hizmetlerine erişimlerine dair bilgiler tek sistem toplanacak" dedi.