Kocaeli'de İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, İzmit meclisinde iki yıllık faaliyetlerini tek tek anlattı.
KOCAELİ (İGFA) - İzmit Belediyesi’nin Nisan ayı meclis toplantısının ikinci bileşimi belediye hizmet binası meclis salonunda İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet başkanlığında gerçekleştirildi.
Faaliyet raporunun görüşüldüğü gündemde söz alan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit’i üreten kent haline getirme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Faaliyet Raporunu 6 stratejik amaç doğrultusunda hazırladıklarını ve paydaş toplantı, çalıştaylar ve kent dinamikleriyle yaptıkları çalışmalarla belirlediklerini anlatan Başkan Hürriyet, başarı oranlarında yüzde 71’lerden yüzde 93’lere kadar çıktığını gözlemlendiğini kaydetti.
Geride bıraktığımız süreçte İzmit’in her mahallesinde, her sokağında, her caddesinde huzur ve güvene yönelik adımlar atmaya gayret gösterdiklerini belirten Başkan Hürriyet, "7’den 70’e herkese, tüm İzmitlilere; İzmit’in güzelliklerini, paylaşmanın hazzını, dayanışmanın umutlarımızı yükselten gücünü yaymaya çalıştık. Tüm ekonomik zorluklar ve korona virüs pandemisine rağmen yatırım, hizmet ve sosyal çalışmalarda gayretli bir çalışma süreci geçirdik. Ve daha da önemlisi kaynaklarımızı doğru kullanarak, israftan uzak yatırım ve hizmet politikaları üretmeye çalıştık" dedi.
“ARONYA BİTKİSİNİN EKİMİNE BAŞLANDI”
Üreten İzmit'te klasik tarım ürünlerinin aksine bölge çiftçisine katma değeri yüksek alternatif gelir kaynağı oluşturmak amacıyla Emirhan Mahallesi'nde yaklaşık 4 bin metrekarelik alana birçok hastalığa çare olan süper meyve 315 adet Aronya bitkisinin ekimine ve denemesine başladıklarını kaydeden Başkan Hürriyet, "Bunun dışında yine üreten belediye vizyonuyla yerel tohumlara sahip çıkmak amacıyla ilçemiz genelinde 50 adet mahallede (Köy) çalışmalar başlatılmıştır. Ve bugüne kadar toplam 18 adet yerel sebze ve yem bitkisi tohumları toplandı. Bölgemize en uygun yerel buğday çeşidini belirlemek ve verimi en iyi olan buğday çeşidini çiftçilerimiz ile paylaşmak amacıyla Ambarcı Mahallesi’nde 5 dönümlük alan üzerinde 5 ayrı çeşit yerel buğday tohumlarının demonstrasyon alanı oluşturduk. Ve buradan çıkan sonuçla hangisi daha verimliyse bunları çiftçilerimize dağıtmak konusunda çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
“KARDEŞ ELLER”
Özellikle pandemi döneminin oluşturduğu ekonomik sıkıntılara derman olabilmek için “Kardeş Eller” projesini Mehmet Ali Paşa Mahallesi'nde hayata geçirdiklerine dikkati çeken Başkan Hürriyet, yoksulluk ve israfla mücadelede en iyi yöntemlerden biri olan “Gıda Bankacılığı” sisteminin başarılı bir örneğini oluşturmak amacıyla da bünyelerinde Gıda Bankası'nı geçen yıl Ekim ayı itibariyle başlattıklarını söyledi. Sosyal belediyecilik anlayışıyla sosyo-ekonomik durumu olmayan vatandaşlarımıza yönelik başlattığımız “Anne Taksi” projesi ile doğum yapan anneleri hastaneden evlerine ücretsiz ulaşımını sağladıklarını kaydeden Hürriyet, yüzlerce sokak hayvanına besleme noktalarından tonlarca mama dağıttıklarını, hiç internet alt yapısı bulunmayan ve pandemide internetten derslerin yapılmasının ne kadar zor olduğunu gördüklerini, 15 mahalleye de internet desteği sağladıklarını kaydetti.
Ayrıca yuva kuran çiftlerin yanında olarak sosyal bir hizmete daha imza attıklarının altını çizen Başkan Hürriyet, "Daha önce saatlik hafta içi 400 lira olan nikah salonunu hafta sonu mesai saatleri dışında ve resmi tatillerde ise daha yüksek olan ücretleri evlenecek çiftlerimize destek vermek amacıyla 1 liraya düşürdük ve bu sayede bin 821 çift, salon parası derdi olmadan dünya evine girdi" dedi.
SANAT VE KÜLTÜRÜN ORTAK BULUŞMA NOKTASI...
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, yeni hedeflediği yatırım ve projelerden de bahsettiği faaliyet raporu sunumunda, İzmit’i sanatın ve kültürün ortak buluşma noktası haline getirmek için kültürel miraslara sahip çıktıklarına dikkati çekti. Çocukluğunu İzmit’te geçiren Yeşilçam’ın usta oyuncusu Hulusi Kentmen’in evini tespit ederek torunu Melek Kentmen’e ulaştıklarını anlatan Başkan Hürriyet, "Öncelikle burayı kamulaştırdık ve şimdi restore ederek başladık. Aşama olarak proje kurula sunuldu ve kurul karar verdiğinde biz burayı Hulusi Kentmen Barış ve Sanat Evi olarak İzmit’in kültür hazinesine kazandırmış olacağız. Tarihi İzmit evleri arasında bulunan bir konağımızın restorasyonunu tamamladık ve burayı Şiir ve Edebiyat Evi olarak kullanımı planladık. Şuanda iç teşrifatları yapılıyor. Aynı zamanda sevgili Ruşen Hakkı’nın da adını yaşatmak adına bir şiir ve edebiyat evi haline getirmek istiyoruz. Çalışmalarımız tüm hızıyla bu yönde devam ediyor. Bir diğeri de Kalender Korkmaz Evi’nin de proje aşaması bitti. Yine kurul karar verdiğinde restorasyonu tamamlayacağız.Yenimahalle’de yapacağımız kreş ve gündüz bakımevinin ihale aşamasındayız. 88 çocuğa hizmet verecek olan, mutfak, yemekhane, eğitim odaları, kütüphane, çok amaçlı salondan oluşan Yeni Mahalle Kreş Gündüz Bakım Evi'nin proje süreci tamamlandı. Yakında ihalesine başlıyoruz" diye konuştu.
“KADIN ELİ DEĞEN KENT İZMİT”
"Kadın elinin değmediği bir kent düşünülemeyeceği gibi kadın elinin değmediği bir belediyede asla söz konusu olamaz" diyen Başkan Hürriyet, "İki yıllık süreçte kadın çalışan sayısında yüzde 28,10 bir artış olmuştur. Kadın emeğine önem veren İzmit Belediyesi’nin 2019 yılında 210, 2020 yılında 213, 2021 yılında ise 269 yeni kadın personeli oldu. İzmit Belediyesi’nde kadınlar, insanların genellikle erkekleri görmeye alışık olduğu alanlarda kendilerini göstermesi, ben de varım demesi beni çok mutlu ediyor. Kadınlar, belediyemizde zabıta, temizlik işleri, ağır vasıta şoförlüğü, kimyager, ziraat mühendisi gibi alanlarda istihdam ediliyor. Bu sayının önümüzdeki yıllarda artmasına kadın belediye başkanı olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
Öte yandan mecliste İhtisas Komisyonları üyelerinin seçilmesinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Türkiye Belediyeler Birliği’nde görüş alınması suretiyle bir sonraki mecliste görüşülmesi kararı alındı. Ayrıca mevcut İhtisas Komisyon üyelerinin yeni üyeler seçilene kadar görevlerine devam etmesi kararı verildi.