BİLKAR ülkemizde tasarımın duayenlerinden Ali Akdamar’ı ağırladı. Ayvalık’taki Sanata ve Eğitime Destek Derneği’nin Başkanı Akdamar tasarımın takı dahil hiçbir ürünle tek başına özdeşleşemeyeceğini belirtip özetle, “Tasar
BİLKAR ülkemizde tasarımın duayenlerinden Ali Akdamar’ı ağırladı. Ayvalık’taki Sanata ve Eğitime Destek Derneği’nin Başkanı Akdamar tasarımın takı dahil hiçbir ürünle tek başına özdeşleşemeyeceğini belirtip özetle, “Tasarım her şeydir. Her şey tasarımdır” dedi
Gebze’nin kültür ve sanatta aktif ve üretken sivil toplum örgütü, Türkiye’nin alanındaki iki kooperatifinden biri olan BİLKAR yeni dönem çalışmalarını zeminine “ayak bastığı” Köy Enstitüleri ruhuyla sürdürüyor. Yeni döneme çok hızlı bir giriş yapan BİLKAR’da eğitsel seminerlerin bir yenisi tasarım üzerine, Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nden bizzat davet edilen, bu ilçemizde 2014’te kurulan Sanata ve Eğitime Destek Derneği Başkanı Ali Akdamar ile devam etti.
Ülkemizde tasarımın duayenleri arasında yeri olan Akdamar tasarımın günümüzde hayli popüler olan takı ile örtüşen bir hale geldiğini kaydetti. Akdamar, “Halbuki tasarım her şeydir ve her şey tasarımdır” dedi. Ayvalık’taki eğitsel çalışmalarının dernek bünyesinde Destek Tasarım Akademisi adlı atölyede sürdüğünü, yaz okulu açmayı da planladıklarını kaydeden Akdamar, “Hedefimiz daha doğrusu asıl olması gereken bir fakülte kurmaktır. Ancak YÖK’ün böylesi bir talepte 25 milyon TL giriş parası ile bir yıllık gelirin yüzde 60’ı karşılığı teminat mektubu istemek gibi ağır ekonomik şartları var” dedi. Derneklerinde vitray, cam baskı, fotoğraf gibi konularda eğitim verdiklerini anlatan Akdamar verdikleri kurslara dair eğitici bulmakta sorun yaşamadıklarını, Ayvalık’ın o anlamda zengin bir insan kaynağına sahip olduğunu söyledi.
Tasarımın 19’ncu yüzyılda Avrupa’da başlayan sanayileşme devriminde ürünlerin daha estetik bir halde üretilmesi için William Paley ile bir sanatçı arkadaşının çalışmasıyla türediğini kaydeden Akdamar, tasarım üzerine ilk okulun Bauhaus Sanat Akımı adıyla 1919’da Almanya’nın Weimar Şehri’nde kurulduğunu, 1933’te Nazi rejiminin tehditleri nedeniyle kapatıldığını kaydetti. Akdamar söyleşine slayt gösterimi eşliğinde tasarım örneklemeleri ile devam edip söyleşinin ardından soruları yanıtladı.
BİLKAR tarafından günün anısına hazırlanan onurluk Akdamar’a BİLKAR kursiyerlerinden Tuana Aksu tarafından takdim edildi. Söyleşinin sonunda BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli, yönetici, üye ve kursiyerler birlikte toplu fotoğraf çektirdi.
Ayvalık’taki Sanata ve Eğitime Destek Derneği’nin gelir kaynaklarından biri, atölyelerde tasarlanarak yapılan küçük ev ve el eşyalarının üretimi. Akdamar, Gebze’ye oradaki üretimden seçkilerle gelirken BİLKAR üyeleri de gerek kendileri gerekse sevdikleri için alışveriş yaparak derneğe katkıda bulundu.