Uzmanlar uyardı; sert rüzgâra karşı yürümek, karda kalan arabayı itmek gibi olaylar kişide kalp krizine sebep olabiliyor.İSTANBUL (İGFA) - Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kışın kalp sağlığını korumanın yolları hakk...
Uzmanlar uyardı; sert rüzgâra karşı yürümek, karda kalan arabayı itmek gibi olaylar kişide kalp krizine sebep olabiliyor.
İSTANBUL (İGFA) - Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kışın kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgiler verdi.
“Kış aylarında hareket alanı daralıyor” diyen Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, açık havada yapılan yürüyüşün en sevilen kalp dostu bir kardiyo egzersiziyken, havalar soğuyunca insanların açık havada spor yapmakta güçlük çektiğini söyledi. Bu nedenle kapalı alanlarda da hareket alanı oluşturulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çaynak, "Evde spor yaparak, hareketli yaşama kış aylarında da devam edilmelidir” dedi.
“Soğuk havayla temas kalp krizi sebebi olabiliyor” diyen Prof. Dr. Barış Çaynak, “Sıcak ortamdan bir anda soğuk havaya çıkmak kalp spazmlarına yol açabiliyor. Sıcak bir ortamdan soğuk ortama geçerken göğüs kısmını sıcak tutacak şekilde giyinmeden bir anda soğukla temasa geçmemek lazım" dedi.
Kalp hastalarının saunaya girmelerini de önermediklerini belirten Prof. Dr. Çaynak, "Saunaya gitseler bile saunadan çıkıp bir anda soğuk havuza girmelerini istemiyoruz. Vücut uzun süre sıcakta kaldığında tüm damarlarla birlikte kalp damarları da genişliyor. Kişi sıcaktan bir anda soğuğa çıktığında ani bir spazmla kalbe giden kan miktarında ciddi bir azalma oluyor. Bu nedenle kış aylarında sıcak-soğuk farkından kaçınmak gerekiyor. Kazak gibi tek kat kalın kıyafet giyinmektense, kat kat kıyafet giyinmek vücudu korumak açısından daha faydalı olacaktır” diye konuştu.