Bursa'nın Mudanya ilçesinde sivil oluşum olan Mudanya İnisiyatif Platformu, zeytinlik alanlarını madenciliğe açan yönetmelik değişikliğinin kanuna aykırı olduğunu belirterek, ölümsüz zeytin ağacının bir kez daha tehdit altında olduğ...
Bursa'nın Mudanya ilçesinde sivil oluşum olan Mudanya İnisiyatif Platformu, zeytinlik alanlarını madenciliğe açan yönetmelik değişikliğinin kanuna aykırı olduğunu belirterek, ölümsüz zeytin ağacının bir kez daha tehdit altında olduğunu vurguladı.
BURSA (İGFA) - Resmi Gazete'de Mart ayı başında yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yürürlüğe giren zeytinlik alanların madenciliğe açılmasına bir tepki de Mudanya İnisiyatif Platformu'ndan geldi. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, zamanında imar rantları için kıyılan zeytin ağaçlarının şimdi de madencilik faaliyetleri için yok edilmek istendiği kaydedildi.
Kamu yararı gerekçesiyle, zeytin alanlarının, ömrü sınırlı olan madenciliğe tercih edilmesi, dünyada yaşanan iklim krizi ve kıtlık tehlikesi de dikkate alındığında akla ve mantığa aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada, "Anayasal güvence altında olan tarım arazilerine ve tarımda üretim yapan tüm insanlara ve sektörlere zarar verilecektir. Bu mülkiyet hakkının rant için birilerine devri demektir. Meyvesinin yağından, ezmesinden ve yaprağında çay ve esans ürettiğimiz bu kutsal ağaçların korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması insanlık borcu ve görevimizdir" denildi.
Yargıya intikal eden davaların kararlarının zeytin ağaçlarının korunmasında en büyük caydırıcı güç olacağına inandıklarını belirten Mudanya İnisiyatif Platformu üyeleri, yazılı açıklamasında, "Mudanya'da imar rantı uğruna yok edilen zeytin ağaçlarının kalanların korunması ve geliştirilmesi hususunda ilgili kurum ve kuruluşlar ile tüm sivil toplum kuruluşlarının görevli olduklarını düşünüyor ve desteklerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.