Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye’nin çıkarlarını korumak görevimizdir. Ama sadece kendi çıkarını düşünerek hareket eden ülkeler er veya geç kaybederler" dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında geldiği Gaziantep’te, Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa katıldı. Çavuşoğlu, Kültür ve Kongre Merkezi’nde müzik dinletisini ve halk oyunlarını izledi. Çavuşoğlu daha sonra gençlere hitap etti. Çavuşoğlu, bin 128 akademisyenin bildirgesine değinerek, "Aydın geçinen arkadaşlarımızın imzaladığı belge utanç belgesidir. Aydın olmak toplumdan ayrı olmak, yalan söylemek anlamına gelmez. Metin içinde söylediğiniz tümüyle yalan. Güvenlik güçlerimizin hukuka uygun şekilde, sivil halka nasıl hassas davrandığını ben dünya görüyor, biliyor. Güvenlik güçlerimizin sanki teröristlerle değildi, Kürt vatandaşlarımızla mücadele ettiğini, onlara yönelik operasyon yaptığını söylüyorsunuz. Ben böyle insanları aydın olarak görmüyorum" ifadelerini kullandı.
"ER VEYA GEÇ KAYBEDERLER"
Dış politikada proaktif politika izlediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "’Edilgen değil proaktif politika izleyeceğiz’ dedik. Dünyadaki gelişmeleri çok iyi analiz etmeniz gerekiyor. Ekonomide güç dengeleri nereden geliyor? Bugün Asya dünya ekonomisinin yüzde 30’una hükmediyor. 20 yıl sonra Asya dünya ekonomisinin yüzde 50’sine hükmedecek. Bugün insani yardım yaptığımı Afrika’nın yer altı ve yer üstü zenginlikleri hareket geçtiği zaman 2050 yılında 50 trilyon dolar milli gelire sahip olacak" şeklinde konuştu.
Dünyadaki güç dengeleri değiştiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Komşu bölgeleri çok yakıdan takip ediyoruz, değerlendirmelerimiz objektiftir. Olaylara tek taraflı bakmıyoruz. Türkiye’nin çıkarları korumak görevimizdir. Ama sadece kendi çıkarımızı düşünerek hareket eden ülkeler er veya geç kaybederler. Bizde komşularımıza bakarken, Afrika’ya bakarken sömürülecek ülke olarak görmüyoruz. Tek taraflı çıkar elde edecek bir bölge olarak görmüyoruz. Bu bölgede sorunlar ne, onları da çok iyi görüyoruz, Suriye’deki sorunları gördüğümüz gibi. Fırsatları Nasıl değerlendirebiliriz diye bakıyoruz. Ekonomik ilişkilerimizi dünyanın her yerinde geliştirmemiz lazım. Bunun içinde ticaretimizi her ülke ile yapmamız lazım. Bugün Türk ürünlerinin ulaşmadığı ülke kalmamıştır. Birleşmiş Milletlerin üye 195 ülkesinde ürünlerimiz ulaşıyor. İş adamlarımızın önünü açmak lazım, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak lazım" dedi.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, Gaziantep Üniversitesi’nin her alanda 44 bin öğrencisi olduğunu belirterek, 98 ülkeden 2 bin 700 öğrencisi olduğunu aktardı. Çoşkun, bütün eğitim alanlarında eğitim verdiğini kaydederek, Bilgi üreten o anlamda entellektüel çaba göster bir üniversiteyiz" ifadelerini kullandı.
Çoşkun, 1128 akademisyenin barış bildirgesine tepki göstererek, "Aydınlanma, insanı en haysiyetsiz şekilde öldürmeyi metot edinmiş, topluma korku salan terör eylemlerini kutsama, yok sayma, en azından görmezden gelmek hiç değildir. Aydınlanma, ontolojik olarak parçamız olan bu toprakları, devleti ’katil’ sıfatıyla nitelendirmek, ’katliam yapıyor’ şekilde alçaltmak hiç değildir. Aydınlanma siyasetten öç alma, duygularını ucuz, kaybedilmiş, işportacı söylemlerle dile getirmenin adresi değildir. Aydınlanma kendisini ve diğerlerini küçümseyen, yabancılayan, katı pozitivist bir anlayışa kilitlenmenin yeri de değildir" şeklinde konuştu.