whatsapp

İGF

COVID-19’la gelişen akciğer yetmezliğinden ECMO tedavisiyle kurtuldu

Bursa'da Nisan ayında COVID-19'a yakalanan ve hastaneye yattıktan sonra hızla kötüleşen Turgay Alat (52), akciğerleri iflas edince kalp akciğer makinesine (ECMO) bağlandı. 3 aylık tedavi sürecinin 14 gününü ECMO’da, yaşamla ölüm arası...

9 Ağustos 2021 Saat: 15:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 187 kez okunmuştur

COVID-19’la gelişen akciğer yetmezliğinden ECMO tedavisiyle kurtuldu
COVID-19’la gelişen akciğer yetmezliğinden ECMO tedavisiyle kurtuldu

Bursa'da Nisan ayında COVID-19'a yakalanan ve hastaneye yattıktan sonra hızla kötüleşen Turgay Alat (52), akciğerleri iflas edince kalp akciğer makinesine (ECMO) bağlandı. 3 aylık tedavi sürecinin 14 gününü ECMO’da, yaşamla ölüm arasında geçiren Alat, virüsü yendi.

BURSA (İGFA) - Yaklaşık 4 ay önce testinin pozitif çıkmasının ardından evinde tedavi süreci başlayan Bursalı Turgay Alat, durumunun ağırlaşması üzerine Bursa Şehir Hastanesi'ne başvurdu. Alat’ın hastaneye yatışı yapılırken, hastalığın hızlı seyretmesi nedeniyle akciğer yetmezliği gelişti. Oksijen değeri hızla düşmeye devam eden Alat’ın tedavisine ECMO cihazı ile devam edilmesine karar verildi.

ECMO cihazı sayesinde, akciğerlerine iyileşmesi için zaman kazandırılan ve yoğun tedavi sürecinin ardından akciğerleri normale dönen Alat, şimdi ikinci baharına "merhaba" demenin mutluluğunu yaşadı. Hastanın tedavi süreci hakkında açıklama yapan Bursa Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Aysun Ertikin, Turgay Alat Bursa Şehir Hastanesi’nde ECMO cihazına bağlanıp tedavi sonrasında taburcu olan bir hastamız. Hastanın Covid-19 nedeniyle akciğerde yaygın tutulumu olan pnömonisi vardı. Sonrasında da buna bağlı olarak ileri bir akciğer yetmezliğine girerek, akciğerlerinin çalışamaz hale geldiğini söyledi.

Hastanın palyatif bakım sürecindeki tedavisi ile ilgili bilgi veren Geriatri Uzmanı Dr.Olgun Deniz ise “Hastayı palyatif bakım kliniğine aldığımızda hem yoğun bakım yatış süreci hem de kovidle ilişkili kas güçsüzlüğü ve salkopen dediğimiz kas kütlesi ve fonksiyonunda azalma durumu söz konusuydu. Hastamıza uygun fizik tedavi rehabilitasyon ve yeterli beslenme desteği sağladık. Hastamızı spontan kendi solunumu ile dışarıdan oksijen desteği almadan taburcu edebildik. COVID-19 hastalarında süreci kadar en az sonrasındaki dönemde önemli. Bu açıdan hasta mutlaka takip edilmeli ve gerekli müdahalelerde yapılmalı” diye konuştu.

4 aylık mücadelenin ardından sağlığına kavuşan Turgay Alat ise “Bana bir hayat bağışladılar. Nasıl diyeyim, hediye bir hayat yaşıyorum. Bunun için herkese söylüyorum, aşılarını olsunlar. Çok önemli. Neler çektiğimi ben biliyorum ama inşallah kimsenin başına gelmez” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑