Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan afet açıklaması
ANKARA (İGFA) - Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası kamuoyuna açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Olimpi...
7 Eylül 2021 Saat: 09:05
ANKARA (İGFA) - Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası kamuoyuna açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Olimpiyatlarda Türkiye'nin toplamda 13 madalya kazanarak tarihinin en büyük başarısını elde ettiğini söyleyen Erdoğan, sporcuların başarılarının gelecek nesillere örnek olduğunu belirterek, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen sergide ülkenin dört bir yanından gelen gençlerle bir araya gelindiğini kaydetti. Erdoğan, ”İnşallah gençlerimizle birlikte her bakımdan daha güzel, estetik, yaşanılabilir şehirler inşa etmeyi sürdüreceğiz" dedi.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Balkan ziyaretine de değinen Erdoğan, yapılan ziyaretlerde ikili ilişkilerden Balkanlar'ın geleceğine kadar pek çok hususun ele alındığını belirtti. Türkiye'nin savunma sanayisindeki önemli dönüm notalarından biri olan Akıncı'nın teslim töreninin yapıldığını anımsatan Erdoğan, Akıncı sayesine bu teknolojiye sahip aracı üretebilen üç ülkeden biri haline gelindiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma alanındaki yatırımlarımızı hızla neticelendirerek ülkemizi savunma sanayiinde en üst lige çıkarmakta kararlıyız. Bu yıl 99 yıl dönümüne ulaştığımız Zafer Bayramı törenleri, ardından Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının ortak yönetim merkezi olan Ay Yıldız Proje temeli atıldı. En son teknoloji ile donatılacak çevre hassasiyetiyle öne çıkacak dünyanın en modern savunma merkezlerinden birine kavuşmuş olacağız. 19 Mayıs 2023 tarihinde ordumuzun ve milletimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi.
Salgınla mücadelenin sürdüğü bir dönemde üst üste yaşanan Antalya ve Muğla başta olmak üzere tarihin en büyük orman yangınlarında ağaçların yanı sıra birçok alanın tahrip olmasıyla sonuçlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatlarını kaybedenlere rahmet diledi. Yangınların söndürülmesinin ardından zararların telafisi ve yapıların inşasının başlatıldığını anımsatan Erdoğan, "Şimdiden tamamlanıp teslim edilen evler var. Amacımız bir yıla kadar hak sahiplerine evlerini teslim etmektir" dedi.
Selden etkilenen Kastamonu, Sinop ve Bartın'da da afetin izlerini silme çabalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, halen kayıp olan vatandaşları arama çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Kastamonu ve Sinop'ta eşi benzeri olan bir olay olmadığını söyleyen Erdoğan, bu bölgelere düşen yağış miktarlarına ilişkin bilgiler verdi. Yaşanan felaketlerle mücadele için tüm bakanlık, kurum, belediyelerin, STK'ların imkanlarının seferber edildiğini aktaran Erdoğan, 10 binin üzerinde personel ve araç gereçle felaket bölgelerine adeta çıkarma yapıldığını söyledi.
Yardım temini ve dağıtımın AFAD tarafından koordine edildiğini aktaran Erdoğan, ”Selden etkilenen 3 ilde 509 milyon zarar ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarılmıştır. Yardım kampanyasında toplanan meblağ 345 milyon lirayı buldu. Afet bölgesinde yıkılan ve yıkılması gerek bin üzeri bağımsız bölüm var” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli geliri bu yıl 800 milyar doların üzerine, program dönemi sonunda da 1 trilyon dolar seviyesine taşımayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, “Ekonomilerin derinden sarsıldığı 2020 yılında yüzde 1,8'lik bir büyüme kaydederek OECD ve G20 ülkeleri arasında bu başarıyı elde edebilen birkaç ülkeden birisi olduk. Bu gelişmede salgın tedbirlerinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla uyguladığımız kararlı politikalarla büyümeyi destekleyici adımlar önemli rol oynadı” dedi.
Bu yılın büyüme performansı açısından dikkat çekici bir diğer özelliğinin de yüksek büyüme oranını düşük bir cari açıkla gerçekleştirecek olmaları olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İhracatımız rekorlar kırmaya devam ediyor. Ağustos itibarıyla yıllık ihracatımız 207 milyar doları aştı. Dünya ihracatından aldığımız pay da artıyor. Salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zayıflayan turizm sektörü hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Seyahat gelirleri bu yılın haziran itibarıyla yıllık yüzde 31 oranında artarak cari dengenin iyileşmesine önemli katkı sağladı. Cari işlemler açığımız yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 7,6 milyar dolar azalarak 13,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Uluslararası rezervlerimiz de belirgin bir şekilde artıyor. Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz özellikle muhalefetin, ana muhalefetiyle diğeri hepsi buraya çok dikkat etmesi lazım; 27 Ağustos itibarıyla 118 milyar doları aşmış durumdadır. Salgın döneminde tüm dünyada olduğu gibi iş gücü piyasamız da olumsuz etkilendi. Ancak iş gücü piyasalarında kısa zamanda bir toparlanmaya şahit olduk. Öyle ki bu yılın ilk yarısında sağlanan istihdam artışı 1,5 milyon kişiye çıkarak salgın öncesi seviyeleri bile aşmıştır” şeklinde konuştu.
Ekonominin en önemli sorunlarından birinin enflasyon olduğunu bildiklerinin altını çizen Erdoğan, “İnşallah bu meselenin de üstesinden geliyoruz. Salgınla birlikte yeniden şekillenmeye başlayan küresel ekonomik düzende ülkemizi sürekli daha üst sıralara taşımamanın gayreti içindeyiz. Bu amaçla programlarımızı, hedeflerimizi sürekli güncelliyoruz. Önümüzde 100 senenin ekonomideki yol haritasını içeren orta vadeli programımızı Resmi Gazete'de dün yayımladık. Makro ekonomik politikaları, temel ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki ekonomik büyüklükleri bu politika belgesiyle ortaya koyduk. Program, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Bütçe ve Strateji Başkanlığımız tarafından hazırlandı. Bu süreçte ilgili tüm bakanlıklarımız, kurum ve kuruluşlarımız da iş birliği içinde çalıştılar. Öncelikleri hep birlikte belirledik. Programda temel amacımız yüksek katma değerli üretimi önceleyerek ülkemizin büyüme potansiyelini artıracak politikalara hız vermektir. Özel sektör öncülüğünde dayanıklı bir büyüme için makro ekonomik istikrarı güçlendirerek ekonomide şeffaflığı, öngörülebilirliği, rekabetçiliği ve verimliliği artıracak bir dizi politikayı hayata geçireceğiz. Nitelikli istihdamı oluşturan, enflasyon ve cari açık üretmeyen, yeşil dönüşümü dikkate alan istikrarlı, dengeli gelir dağılımı, adaleti gözeten bir büyüme yapısını tesis edeceğiz. Büyümenin finansmanını ise ağırlıklı olarak yurt içi tasarruflar ve doğrudan uluslararası yatırımlarla yapmayı planlıyoruz. Küresel değişimleri dijital ve yeşil dönüşüm alanlarımdaki eğilimleri de bu süreçte dikkate alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin pirinç alım fiyatlarını da açıkladı. Erdoğan, “Diğer yandan önümüzdeki günlerde başlayacak çeltik hasadı için Toprak Mahsulleri Ofisimizin alım fiyatlarını da belirledik. Buna göre ton başına baldo çeşidi için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulanacaktır. Hasat döneminin ve alım fiyatlarının çeltik üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yedincigün Haber Tavsiye Formu
Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin