Eğitim uzmanları, çocukların ödevini yapamadığında ailelerin “tembel” etiketini yapıştırmamaları gerektiğini belirterek, "Çocuğa karşı söylenen olumsuz söylemler öğrenciyi yaşam boyu kendine dönük olumsuz bir yargı geliştirme...
Eğitim uzmanları, çocukların ödevini yapamadığında ailelerin “tembel” etiketini yapıştırmamaları gerektiğini belirterek, "Çocuğa karşı söylenen olumsuz söylemler öğrenciyi yaşam boyu kendine dönük olumsuz bir yargı geliştirmesine neden oluyor" dedi.
İSTANBUL (İGFA) - Okul çağındaki çocukların akademik kaygıları, ödevler, sınavlar derken ebeveynlere de birtakım görevler düşüyor.
Bu noktada ödevlerin artık okul ile çocuğun kendisi arasında kalmadığını, bu sürece ebeveynlerinde dahil olduğunu vurgulayan Eğitim Danışmanı ve Öğrenci Koçu Murat Karcıoğlu, ödevlerin ebeveynler için stres kaynağını olduğunu bu kapsamda neler yapılması gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
Ödevler ile amaçlanan durumun öğrencinin, öğretmen yanında yokken çalışmayı öğrenebilmesi ve okul dışında da öğrendiklerini pekiştirilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Karcıoğlu, olması gerekenden fazla ödev, çocuğun kendisini yetersiz hissetmesine ve ebeveyni olarak çocuğun üzerindeki kontrolünü kaybetmenize sebep olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.
ÇOCUĞA 'TEMBEL' ETİKETİ YAPIŞTIRMAYIN
"Çocuğunuz ödevini yapamadığında çocuğunuza “tembel” etiketini yapıştırmayın" diyen Karcıoğlu, "Çocuğa karşı söylenen olumsuz söylemler öğrenciyi yaşam boyu kendine dönük olumsuz bir yargı geliştirmesine neden oluyor. Verilen ödevlerin değerlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken bir husus da ödevin kendisinin çocuğun kapasitesine uygun olup olmadığıdır. Çocuğunuz ödevini yapamadığında kendisini kötü hissetmesine neden olmak yerine öğrenme açığını nasıl kapatabileceğine dair çözüm yoluna gitmelisiniz. Ödevlerin varlığının çocuğunuz ile olan bağınızın zedelenmesine izin vermeyiniz. Çocuğunuzun okula ödevi eksik veya yanlış yapılmış olarak gitmesi sizi ilgisiz bir ebeveyn olmanızı düşündürmemeli çünkü ödevler size değil, öğrencinin öğrenmesi için verilen bir derstir diyebiliriz. Aksi halde çocuğun ödevi yapmaması veya eksik, hatalı yapması konusunda okulun çocuğa uygulayacağı yaptırımların çocuğun kendi sorumluluğunda olduğunu vurgulayın" diye konuştu.