İki yıla yakın süren uzaktan eğitim alışkanlıkları, çocukların arkadaşlarından ve sınıf ortamlarından uzak kalması dijital dünyaya kaçmalarını da kolaylaştırdı. Uzmanlar, dijital dünyada fazla vakit geçiren çocuklar için dengey...
İki yıla yakın süren uzaktan eğitim alışkanlıkları, çocukların arkadaşlarından ve sınıf ortamlarından uzak kalması dijital dünyaya kaçmalarını da kolaylaştırdı. Uzmanlar, dijital dünyada fazla vakit geçiren çocuklar için dengeyi yeniden kurmanın yollarını paylaştı.
İSTANBUL (İGFA) - Ekranların çocukların ruh ve fiziksel sağlığı üzerindeki etkisi özellikle bu dönemde büyük önem taşımakta, çünkü öğrenciler kademeli olarak okullara dönse de uzaktan eğitim hayatlarının bir parçası haline geldi. Bu süreçte zorunlu hale gelen telefon, tablet, bilgisayar kullanımı çocukların ekran sürelerinin artmasına sebep olurken, artışla birlikte gelen göz yorgunluğu ve uzun süre kıpırdamadan oturmaya bağlı omurga ve sırt ağrısı sorunları da daha sık yaşanmaya başladı.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, dijital dünyada geçen sürenin yaşlarına uygun sınırlar içinde kalması için uygulanabilecek yöntemleri ve dijital dünyada çocukların güvenliğini sağlayacak ipuçlarını paylaştı.
SINIRLAR BELİRLENMELİ
- Ekran karşısında geçen süreyi planlamak atılacak ilk adımdır.
- Telefona uyarıcı süre belirticiler kurmak ise sağlıklı sınırlar koymada olumlu sonuçlar ortaya çıkarabilecek başka bir yöntemdir.
- Ödül olarak ise ek ekran süresi sunulmalıdır. Ebeveynler belirlenen ekran düzenine uyumu teşvik etmek için fazladan ekran süresini kullanmayı deneyebilir.
-Geri adım atmamak ve ebeveynlerin de kurallara sadık kalması diğer önemli bir noktadır.
- Ekrandan uzak kalmayı denemek sağlıklı sınırlar kurabilmek için gereklidir. Evde herkesin iletişim araçlarından uzak, sohbet edebileceği süreler konulabilir ve aileyi ilgilendiren kararlar bu saatlerde paylaşılabilir.