Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, diyabet hastalarının oruç tutmaları ile ilgili olarak genel prensiplerden bahsetti.
BURSA (İGFA) - Oruç ibadetini yapmayı planlayan hastaların mutlaka Ramazan öncesi hekimleri ile görüşmelerini, klinik durum değerlendirmelerini öneren İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, her hastanın kendi özel durumuna göre hekiminin izin vermesi halinde oruç tutabileceğini söyledi.
Oruç tutmak isteyen her diyabetlinin Ramazan ayı öncesinde mutlaka kan şekerlerinin genel durumu, ek hastalıklarının son durumunu değerlendirmek için hekimlerine başvurması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Yusuf Aydın, "Özellikle HbA1c değeri yani 3 aylık kan şekeri ortalaması yüzde 8,5 üzerinde ise bu hastanın kan şekeri kontrolü kötü olarak kabul edilmelidir. Bu diyabet hastalarının da oruç tutmasının uygun olmadığını düşünüyorum" dedi.
Oruç tutmayı planlayan ve hekimlerinin izin verdiği hastalar, Ramazan döneminde mutlaka oruç tutacakları zaman sahur yapmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Aydın, "Sahurda özellikle protein içeriği yüksek gıdaları (yumurta, peynir, baklagil ve proteinli çorbalar) gıdaları bol almaları gerekmektedir. Ayrıca sıcak bölgelerde oruç tutan kişilerde sıvı kaybı riski fazla olduğundan sahurda yeterli oranda su ve sıvı gıdaları almaları gerekmektedir. Ayrıca oruçlu oldukları dönemde mutlaka kan şekerlerini yakın ve daha sıkı takibi gereklidir" diye konuştu.