Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ile Hemşirelik Tarihi ve Dokümantasyon Çalışma Grubu tarafından II. Uluslararası IV. Ulusal Hemşirelik Tarihi Kongresi gerçekleştirildi.İZMİR(İGFA)- Çevrimiçi düzenlenen IV. Ulusal Hemşirelik Tari...
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ile Hemşirelik Tarihi ve Dokümantasyon Çalışma Grubu tarafından II. Uluslararası IV. Ulusal Hemşirelik Tarihi Kongresi gerçekleştirildi.
İZMİR(İGFA)- Çevrimiçi düzenlenen IV. Ulusal Hemşirelik Tarihi Kongre, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in yaş günü onuruna planlandı. Açılış konuşmasını Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşegül Dönmez'in yaptığı kongreye, Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmet Eşer, Prof. Dr. Zümrüt Başbakkal’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in 200. Yaş günü onuruna yapılan kongrede Prof. Dr. Dönmez, "Türkiye ve Avrupa’nın ilk hemşirelik lisans eğitimi veren yüksekokulu olarak kurulan fakültemiz, ülkemizde Hemşirelik Tarihi Kongrelerini başlatan ve sürdüren tek kurumdur" dedi.
SAĞLIK VE TARİHSEL SÜRECİ KONUŞULDU
“Bakım Davranışları Geliştirme Kurs Programı” ile başlayan kongre kapsamında; “Florence Nightingale’in Hayatı ve Felsefesi”, “Nursoloji Gelişiminde Florence Nightingale’in etkisi”, “Florence Nightingale’in İstatistikçi Yönü”, “ Florence Nightingale’in Kırım Mektupları”, “Florence Nightingale’in Hemşirelik Etiği”, “Türkiye’de Florence Nightingale ve Sonrası”, “Atatürk’ün Sağlığa Bakışının Hemşireliğe Etkisi”, “Florence Nightingale’den Günümüze Kuramlar”, “Hemşirelik Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Kuruluş Öyküsü“, “Tarihsel Süreç İçinde Hemşirelikte Mesleki Özerklik”, “Sağlık Tarihi Çalışmalarında Güvenilir Verilere Ulaşma”, “Askeri Hemşirelik Tarihi”, “Florence Nightingale Pulları“, “Dünyadan Pandemi Örnekleri”, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ülkemizde Aşı üretimi”, “Avrupa Bölgesi Hemşirelik Tarihi”, “Yabancı Hemşire Olarak Çalışmanın Tarihsel Süreci”, “ Teknoloji Yaşatır, Bakım İyileştirir” konularında sunumlar yapıldı.
Kongrede toplam 102 sözlü bildirinin sunuldu. Kongre boyunca 18 ulusal, 6 uluslararası konuşmacıyla birlikte, 19 konferans ve 9 panelle kongre teması ve alt temaları irdelendi. Kongrede yer alan 3 katılımcıya "Prof. Dr. İnci Erefe Bildiri Ödülleri" verildi.