whatsapp

Güncel

ÇEVKO'dan 'Döngüsel Ekonomi' çalışmaları

Uzman sanayi inisiyatifi ve etkin sivil toplum kuruluşu kimliklerini bünyesinde bir araya getiren ve Türkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliği taşıyan ÇEVKO Vakfı’nın Genel Sekreteri Mete İmer, Sürdürülebil...

30 Kasım 2021 Saat: 13:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 234 kez okunmuştur

ÇEVKO'dan 'Döngüsel Ekonomi' çalışmaları
ÇEVKO'dan 'Döngüsel Ekonomi' çalışmaları

Uzman sanayi inisiyatifi ve etkin sivil toplum kuruluşu kimliklerini bünyesinde bir araya getiren ve Türkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliği taşıyan ÇEVKO Vakfı’nın Genel Sekreteri Mete İmer, Sürdürülebilir Ekonomi ve Sürdürülebilir Dünya dengesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Günümüzde 8 milyara yaklaşan insan nüfusunun, tarımsal, endüstriyel ve diğer faaliyetleriyle gelişmeye ve refahını arttırmaya çalışırken, üzerinde yaşadığı dünyayı ve çevresini de etkilediğini, iklim değişikliğine, biyo-çeşitliliğin ve kısıtlı kaynakların azalmasına neden olduğunu ifade eden Mete İmer, “Sürdürülebilir gelişme, ancak eylemin ekonomik boyutunun yanında toplumsal ve çevresel boyutlarının da dikkate alınmasıyla mümkün olabilir. Fosillerin yakıt olarak kullanılmamasının, kısıtlı doğal kaynakların dikkatli ve verimli kullanımının, atıkların kaynak olarak yeniden değerlendirilebileceğinin önemini kavradığımızı umuyorum” dedi.

'VAKIF SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM  SÜRECİNE ODAKLANDI'

30 yıl önce, geri dönüşüm odaklı sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlamak üzere, bir gönüllü sanayi inisiyatifi olarak hayata geçen ÇEVKO Vakfı’nın, bu alanda sürdürülebilir bir sistemin kuruluş ve gelişimine öncülük ettiğini söyleyen Mete İmer: “Vakfımız son yıllarda İklim Krizi ile savaşarak  ve Döngüsel Ekonomi’ye geçişe odaklanmıştır. Sürdürülebilir bir dünyada, sürdülebilir ekonomik gelişmeyi sağlamanın yolu, günümüzde Döngüsel Ekonomi’den geçmektedir.  Yeni bir ekonomik model olan Döngüsel Ekonomi ‘sürdürülebilir üretim’, ‘sürdürülebilir tüketim’ ve geri dönüşümün ileri bir uygulaması olan ‘üst dönüşüm’ süreçlerini içermektedir.  

Atıkları kaynak olarak gören bu ekonomik model, değerlendirilemeyen atıkları en aza indirmeyi hedeflemektedir.  Henüz AB Döngüsel Ekonomi Paketi çalışmalarının sürdüğü bir dönemde Türkiye’de düzenlediğimiz Uluslararası Döngüsel Ekonomi Kongresi’nin ardından, farklı sektörlere yönelik gerçekleştirdiğimiz bir dizi çalıştayla, döngüsel ekonomi konusunda, düşünce ve eylem odaklı farkındalığı hedefledik.

 Öte yandan, 2015 yılının sonunda Birleşmiş Milletler çatısı altında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın ardından ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nu kurduk.  Bu yıl, Çalışma Grubumuz Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) iş birliğinde iklim değişikliği konusunun çeşitli yönleriyle ele alındığı bir dizi çevrim içi etkinlik düzenliyor” şeklinde konuştu.

ÇEVKO 7,5 MİLYON TON GERİ DÖNÜŞÜM SAĞLADI 

“Türkiye’nin döngüsel ekonomide kaynak olarak değerlendirilen atıkları ülke içinden temin etmesi yolunda önemli bir adım olacak depozito iade sisteminin uzun vadede hem şirketlere hem de topluma önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir diyen Mete İmer, ÇEVKO Vakfı’nın son 15 yılda gerçekleştirdiği faaliyetleri de şu sözlerle özetledi: “ÇEVKO Vakfı olarak Türkiye’de son 15 yılda yaklaşık 7,5 milyon ton ambalaj atığının toplanarak geri dönüştürülmesine katkı sağladık.  Bu çalışmayı 5 binin üzerinde sanayi kuruluşu ve ekonomik işletme finansal olarak destekledi.  

30 ilde 100’ün üzerinde belediyeye kaynağında ayrı toplama operasyonları için 1 milyonun üzerinde atık kumbarası gönderildi.  26 milyon kişiye kapı kapı bilgilendirme yapıldı.  1 milyonun üzerinde öğrenciye ÇEVKO Vakfı tarafından çeşitli yöntemlerle geri dönüşüm konusunda eğitim verildi.   Dünyada BM Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2015 yılından itibaren, katkı verdiğimiz geri dönüşüm çalışmaları sayesinde iklim değişikliğine neden olan yaklaşık 2 milyon ton karbon dioksit eş değerinde sera gazı salımının önlendiğini hesapladık" dedi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑