KÖŞKER: FATİH’İ GENÇLERE TANITILMASI BİR VEFA BORCU Gebze Belediyesi Fatih Sultan Mehmet’i Vefatının 535. Yıldönümünde anma programı ev sahibi belediye başkanı Adnan Köşker’in yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve ko
KÖŞKER: FATİH’İ GENÇLERE TANITILMASI BİR VEFA BORCU
Gebze Belediyesi Fatih Sultan Mehmet’i Vefatının 535. Yıldönümünde anma programı ev sahibi belediye başkanı Adnan Köşker’in yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve konukların katılımıyla gerçekleştirildi. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Fatih Sultan Mehmet Han gibi büyük ve örnek bir şahsiyetin anılması, genç kuşaklara tanıtılması ve çağımızın Fatih’lerinin yetiştirilmesi bizler için hem bir görev, bir sorumluluk ve aynı zamanda bir vefa borcudur” dedi
GENİŞ KATILIM
Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in ev sahipliğinde vefatının 535. Yıldönümünde gerçekleştirilen Fatih Sultan Mehmet’i anma programı Gebze Kültür Merkezi salonunda geniş katılımla düzenlendi. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, GTO Başkanı Nail Çiler, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, AK Parti Gebze İlçe Başkan Yardımcısı Köksal Tatoğlu, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ertan Kara, il ve ilçe protokolünün yanı sıra Gebzeliler ve öğrencilerin konuk olarak katıldığı Fatih Sultan Mehmet’i vefatının 535. Yıldönümünde anma programında bilim insanları tarafından Fatih’in farklı yönleri hakkında sunum gerçekleştirildi.
FATİH VE İNOVASYON
Programın açılışında söz alan GTÜ Rektörü Haluk Görgün, ‘Fatih Sultan Mehmet ve İnovasyon’ konusunda sunum gerçekleştirdi. Hazırlanan slayt gösterimi eşliğinde protokole ve konuklara hitap eden GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, “Fatih Sultan Mehmet bir sentez arayışı içerisindeydi. Doğuyu, batıyı kültürleri birleştirme arayışı içerisindeydi. Özellikle coğrafyaya ilgi duyuyordu. Bölgesini ve dünyayı iyi tanımaya çalışıyordu. İstanbul’un fethinde kullandığı yaklaşım, bu coğrafyaya olan hakimiyetinden kaynaklanıyordu. Öyle ki, Fatih Sultan Mehmet’in kendi topladığı haritalar ve atlaslar günümüze ulaşmaktadır.
İLİM CİHANGİRİ FATİH
Fatih’in mimariye ve estetiğe olan yaklaşımı, kendisinden sonra gelecek padişaha da öncülük edecektir. Fatih Sultan Mehmet Han döneminde 57 medrese, 308 ibadethane ve imarethane, birçok han hamam yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet ilme çok önem veriyordu. İlk üniversite onun zamanında kurulmuştu. İlim erbaplarına çok değer veriyordu. İlim cihangiri olma noktasında gayret gösteriyordu. İstanbul’un fethinde kullanılan şahi toplarının tasarımından tutunda balistik hesaplarına kadar kendisinin yaptığı Fatih’in bu ilim yönü kendisinin inovaktif yönünün ilk göstergesi günümüze kadar miras kalan kanıtları, eserleridir” ifadelerini kullandı.
YARININ MÜNEVVERLERİ
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’ün ardından kürsüye gelen anma programının ev sahibi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker yaptığı selamlama konuşmasında, “Milletimiz tarih boyunca gıpta edilecek pek çok değerli şahsiyet yetiştirdi. Fatih Sultan Mehmet Han da, bu liderler içerisinde çok özel ve önemli bir yere sahip gerçekten yüce bir şahsiyettir. Fatih’in yarının münevverleri ve liderleri olacak gençlerimiz için araştırmaya ve örnek alınmaya değer vasıfları vardır. Öncelikle O, Doğu’da son yüzyıllarda örneği pek görülmeyen büyük bir liderdir. Batı’ya ve Doğu’ya açık, Üniversal, entelektüel bir şahsiyettir. Dünya Tarihi Portresidir. Tabiidir ki, böylesine büyük ve örnek bir şahsiyetin anılması, genç kuşaklara tanıtılması ve çağımızın Fatih’lerinin yetiştirilmesi bizler için hem bir görev, bir sorumluluk ve aynı zamanda bir vefa borcudur.
TARİHİN NESNESİ DEĞİL ÖZNESİ!
Tarihin nesnesi olmaktan çıkıp, tarihin öznesi haline gelebilmek bizim için hayati önemi olan bir meseledir. Son yıllarda ülkemizi hedef alan iç ve dış saldırılarla ilgili Sayın Başbakanımızın sıklıkla tekrar ettiği bir tespit var. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu diyor ki; ‘biz nesneleşmediğimiz için her yönden saldırıya uğruyoruz’ Nesneleşmezseniz özneleşirsiniz. Özneleşmek kendi ülkenin ve kendi halkının geleceğini kendin çizmek demektir. Başkalarının yazdığı senaryonun değil, kendi yazdığın senaryoyu uygulayabilmek demektir.
GEBZE’NİN TARİHİ DEĞERLERİ
Gebze Belediyesi olarak tarihi şahsiyetlerimize sahip çıkmak, tarihi ve kültürel mirasımızı yaşatmak amacıyla pek çok icraat yaptık. Fatih Sultan Mehmet’i anmak ve genç kuşaklara tanıtmak amacıyla düzenlediğimiz Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu, Fatih’in Fermanları Kitabı, Muhteşem bir şaheser olan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’ni açığa çıkaran Gebze Tarihi Kent Meydanı Projesi. İbrahim Paşa Çeşmesi, Tarihi Çarşı Hamamı Çevre Düzenlemesi, Osman Hamdi Bey Müzesi Bahçe Düzenlemesi, Malkoçoğlu Mehmet Bey Türbe Restorasyonu, Tarihi Gebze Evi Restorasyonu, Gebze’de ayağa kaldırdığımız tarihi ve kültürel varlıklarımız arasındadır.
TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
Gebze Belediyesi olarak tarihimize ve tarihi şahsiyetlerimize; Maddi ve manevi kültürel varlıklarımıza sahip çıkmaya, bundan sonra da devam edeceğiz. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz ay basının huzurunda “Kültürel Kalkınma Eylem Planı”nı açıkladı. Gebze Belediyesi olarak, tarihi ve kültürel varlıklarımızı açığa çıkaran yukarıda saydığımız projelerin, Kültürel Kalkınma Eylem Planı’yla belirlenen ve birinci başlıkta yer alan “Şehirlerin Tarihi Dokusunun Korunması” ile dördüncü başlıkta yer verilen “Aziz Mekanlar Projesi” hedefleriyle uyumlu olması bizleri ayrıca sevindirmiştir. İnşallah, Gebze’nin tarihi ve kültürel kimliğini güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalara, Gebze Teknik Üniversitemizin desteği ile bundan sonra da devam edeceğiz.
FATİH OTAĞI TEMA PARK
Fatih Sultan Mehmet’in vefat ettiği Hünkar Çayırı’nda gerçekleştireceğimiz Fatih Sultan Mehmet Han Otağı Tema Parkı ve Fatih Sultan Mehmet Araştırma Enstitüsü de bu projelerimizin başında geliyor. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Hünkara Vefa Etkinliklerine bizzat katılarak bu tarihi mekana verdiği önemi göstermiştir. Bu vesileyle böyle önemli bir projenin hazırlanmasında bizleri teşvik eden başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık, Kocaeli Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu ve proje ortağımız Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’e teşekkürü bir borç biliyoruz” dedi.
BİR BİLİM İNSANI SULTAN
Başkan Köşker’in ardından kürsüye gelen Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu haziruna hitaben yaptığı konuşmada, “Gençlerimize önemli görevler düşüyor. Her alanda Fatih’in emaneti ve mirasını daha iyiye, daha ileriye ve şüphesiz ki size emanet edilen bu güzel vatanı daha ileriye taşımak zorundasınız. Fatih Sultan Mehmet Han, bir askeri zaferi hazırlayan bir komutan olmanın gerisinde, bir büyük değişimi hazırlayan değerleri ve anlayışı yeniden yorumlayan bir büyük insan. Bir bilim insanı olan Fatih Sultan Mehmet Han öylesine ki; batı ve önceki medeniyetlerin kültürlerini, inanç ve felsefe eserlerini o dillerden okuduğu için tercümeye gerek kalmadan o kitaplara yorum, görüş yazan bir insan. Devrin en önemli bilim insanlarını yanında tutan, değer veren toplumda o değerlerin yücelmesine katkı sunan bir komutan bir sultan.
BÜYÜK GELECEĞİN TEMELLERİ
Fethin büyük komutanının, hocası Akşemsettin’e ‘önce siz giriniz’ diyerek hocasına hürmeten bundan büyük bilime saygı, bilime edep içerisinde değer vermek olurdu. Fatih yaşadığı hayatı boyunca, Osmanlı’nın topraklarını çok öteye çıkarmasına rağmen onunda ötesinde büyük geleceğin temellerini atan Fatih Sultan Mehmet, hepimize övünülecek bir mirası bırakmıştır. Biz bize bu vatanı bırakan tüm ecdadımızı, tüm kahramanlarımızı ve Fatih Sultan Mehmet Han’ı saygı, minnet ve rahmetle bir kez daha yad ediyoruz” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Haşim şahin ‘Akşemsettin ve Fatih Sultan Mehmet’in Eğitimi’, Prof. Dr. Abdulkadir Özcan ‘Fatih Sultan Mehmet’in Kanunnamesi’, Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol ise ‘Fatih ve Fetih’ konularında sunum gerçekleştirildi.