Ortaokullu küçük mucitlerin bilimsel projelerinin yarıştığı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Asya Yarışması Gebze Teknik Üniversitesinde yapıldı. Yarışmada dereceye giren öğrenciler Ankara’da yapılacak
Temel ve uygulamalı bilim alanlarında öğrencileri araştırmaya teşvik etmek, proje yapma kültürü kazandırmak ve ülke genelinde bilimsel amaçlı etkinliklere ilgiyi artırmak için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 11. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Asya Bölgesi Final Yarışması Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ)' nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 17 -18 -19 Nisan tarihleri arasında GTÜ’ de projelerin sergilenmesi ve değerlendirilmesinin ardından 20 Nisanda ödül töreni düzenlendi. Düzenlenen törene GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hasan Aslan, TÜBİTAK Asya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ekmekçi, Kocaeli Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan, Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, GTÜ Öğretim üyeleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
8 BİRİNCİ BELİRLENDİ
Asya Bölgesi Final Yarışmasında Düzce, İstanbul (Anadolu Yakası), Kocaeli ve Sakarya illerinden resmi ve özel okulların 5,6,7. ve 8. sınıf öğrencileri yarıştı. Toplamda 409 proje başvurusu ile başlayan yarışmada ilk elemeler sonucu 50 proje finale katılmaya hak kazandı. 17-20 Nisan tarihleri arasında yapılan proje yarışmasında 12 biyoloji projesi, 18 fizik, 5 kimya, 15 matematik projesi yarışarak aralarından 4 alanda 8 birinci belirlendi. Yarışmada dereceye giren öğrenciler mayıs ayında Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finaline katılmaya hak kazandı.
AZİZ SANCAR NOT ALIR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan ödül törenin açılış konuşmasını Kimya alanında Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın Gebze Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi olan öğrencisi Doç. Dr. Nuri Öztürk gerçekleştirdi. Bilim insanı olmanın öneminden söz eden Öztürk ülkemizin gelecek akademik başarısında bu tür etkinliklerin önemli rol oynayacağını söyledi. Aziz Sancar'ın sürekli not tuttuğunu öğrencilere hatırlatan Öztürk öğrencilere sürekli not tutmalarını önerdi. Öztürk’ün ardından konuşan TÜBİTAK Asya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ekmekçi daha önceleri ‘Bu Benim Eserim’ proje yarışmaları olarak yapılmış olan bu yarışmanın TÜBİTAK olarak 11. sini düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
FİNALİSTLER ANKARA YOLCUSU
Ortaokulu öğrencileri grubunda Türkiye çapında yaklaşık 11 bin proje ile başvuruların yapıldığını belirten Ekmekçi İstanbul Asya Bölgesi olarak 409 başvuru aldıklarını söyledi. Ekmekçi projelerin farklı üniversitelerden öğretim üyeleri tarafından değerlendirilip 50 projenin bölge finaline davet edildiğini açıkladı. Ekmekçi “Bugün buraya 50 proje davet edildi. Edilmeyen projelerinde bizler için ne kadar değerli olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yarışmaya öğrencilerimizi hazırlayan öğretmenlerimize de ayriyeten teşekkür ediyorum. Bu yarışmanın finalistleri Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye finaline davet edilecek. Ülkelerin kalkınmışlıkları açısından en önemli değer patent sayılarıdır. Ülkemizde bu sayı azdır. Ülkemizin gelişmişlik seviyesini artırmak için bu öğrencilerimizin ülkemizin geleceğinde önemli rol alacağını umut ediyorum. Öğrencilerimizin ve okullarımızın daha çok proje ile bu yarışmalara başvurmalarını diliyorum.” şeklinde konuştu.
GELECEĞİMİZE SİZ YÖN VERECEKSİNİZ
Ekmekçi’nin ardından konuşma yapan GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hasan Aslan ise, Asya bölgesinin bilim tutkunu gençleri ile birlikte olmanın mutluluğunu ve bu etkinliğe ev sahibi olmanın gurunu taşıttıklarını belirti. Aslan “Eğitim kurumlarımızda yetişen gençler ülkenin geleceğine yön verecek olan seçilmiş bireylerdir. Bu salonda olan öğrencilerimiz yarının gündemini belirleyecek. Gelecekle ilgili proje yapan tüm kişi ve kurumlar bu gençlere değer vermeli onlarını projeleri dinlenmeli ve hayata geçirmelerine destek olunmalıdır. Bu etkinliğin yeni bilimsel çalışmalara vesile olmasını diliyorum. Bilimi çok sevin çünkü her problemin cevabını bilimde bulacaksınız.” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından dereceye giren öğrenciler protokol tarafından ödüllendirildi.
4 ALANDA 8 BİRİNCİ
Yarışmada Biyoloji alanında İstanbul Özel Burçak Eyüboğlu Batı Ataşehir Ortaokulu öğrencileri Derin Bozkurt, Mine Ganer "EVSEL ATIKLARIN DOĞAL MİNERALLERE DÖNÜŞÜMÜ" projesi- Düzce Esentepe Ortaokulu öğrencisi Mustafa Güçlü "KALDİRİĞİN GÜCÜ" projesi ile birinci oldular.
Fizik alanında Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Ahmet Fırat Merey, Ömer Özcan Güler "BORAKSLI BOYANIN NEM, SICAKLIK VE IŞIK TUTMA KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ" projesi - İstanbul Özel Ümraniye Bahçeşehir Ortaokulu öğrencisi Kuzey Egemen Mutlu "OTOKEDİ" projesi - Düzce Bilim VE Sanat Merkezi öğrencisi Ahmet Selim Uzunoğlu "YER FISTIĞININ BETON SERTLİĞİNE VE ISI YALITIMINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI" projesi ile birinci oldular.
Kimya alanında İstanbul Özel Burçak Eyüboğlu Batı Ataşehir Ortaokulu öğrencileri Beril Demirel, Erkin Yenal "KİRLENMEK GÜZELDİR, BİTKİLERLE TEMİZLENİR" projesi ile birinci oldular.
Matematik alanında İstanbul Bilim VE Sanat Merkezi öğrencisi Emre Eryılmaz "FİBONACCİ KENARLI ÜÇGEN" projesi - İstanbul Özel Eyüboğlu Çamlıca Ortaokulu öğrencisi Kerem Adem "ÜÇGENDE YARDIMCI ELEMANLARIN BULUŞMASI" projesi ile birinci oldular.