whatsapp

Güncel

GEBZE’NİN TARİHİ MİRASI: 493 YILLIK SARNIÇ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla 493 yıllık tarihi yapı Gebze’nin kültür varlıkları arasında yerini alacak.

16 Ocak 2016 Saat: 17:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.990 kez okunmuştur

GEBZE’NİN TARİHİ MİRASI: 493 YILLIK SARNIÇ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR
GEBZE’NİN TARİHİ MİRASI: 493 YILLIK SARNIÇ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin bir parçası olan 493 yıllık tarihi Çoban Mustafa Paşa Hamamı’nın yanında ki çevre düzenlemesinde ortaya çıkan tarihi sarnıç Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ortaya çıkarılıyor.   Hamamın hemen yanında bulunan sarnıç tuğladan örülen muntazam kemeri ve derinliği ile dikkat çekiyor.  Sarnıcın yapılacak çalışmalar sonra tamamen ortaya çıkarılması sonrası Gebze’nin tarihi eseri olarak önemli kültürel varlıklar arasında ki yerini alacak.

Çevre düzenlemesi sırasında ortaya çıkarılan sarnıcın tarihi hamamın suyunun depolanmasında kullanılıyordu. Zaman içinde kullanılmayan ve atıl hale gelen sarnıcın sonra ki dönemde ise toprak altında kaldığı ve bu şekilde unutulduğu ifade ediliyor.  Sarnıcında hamam ile aynı dönemde 1523’de yapıldığı belirtiliyor.

ÜZERİNDE UMUMİ TUVALET VARDI

Tarihi sarnıç ile ilgili bir önemli ayrıntı ise üzerinde bulunan umumi tuvaletti. Hamamın hemen yanı başında bulunan umumi tuvalet yıllarca burada faaliyet gösterdi. Gebze Belediyesi’nin tarihi hamam çevresinde ki çevre düzenlemesi sırasında kapatılan ve daha sonra yıkılan umumi tuvaletin zeminine yakın bölgeden ise tarihi sarnıç ortaya çıkarılmıştı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑