Bazı hastalıkların arpacık riskini arttırdığna dikkati çeken uzmanlar, diyabet ve lipit yüksekliği olanlarda arpacığın görülme oranının yüksek olduğunu, vücut direncinin düşüklüğü, aşırı yorgunluk ve uykusuzluğun yanı sıra ...
Bazı hastalıkların arpacık riskini arttırdığna dikkati çeken uzmanlar, diyabet ve lipit yüksekliği olanlarda arpacığın görülme oranının yüksek olduğunu, vücut direncinin düşüklüğü, aşırı yorgunluk ve uykusuzluğun yanı sıra bioritmin bozulmasının da tetikleyici etmen olduğunu kaydetti.
İSTANBUL (İGFA) - Halk arasında ‘arpacık’ olarak bilinen göz kapağı enfeksiyonunun sık gelişmesi aslında genel vücut sağlığıyla ilgili de bilgi veriyor. Yetişkinlerde vücut direncinin düşüklüğü, aşırı uykusuzluk ve yorgunluk arpacık riskini artırırken, bu sağlık sorununun çocukluk döneminde çok fazla ortaya çıkması görme sorunlarının da işareti olabiliyor.
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, “Yetişkinlerde ve özellikle de çocuklarda düzeltilmemiş yüksek hipermetropi ile astigmat gibi görme bozuklukları varsa, arpacık oluşma riski artar” diyerek bu sağlık sorunun ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Arpacık tedavisinin sıcak kompresli masaj ile başladığını, düzelmemesi halinde antibiyotikli merhemlerin iyileşme sürecini hızlandırdığını anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, tedavi için arpacığa sarımsak uygulanması gibi yöntemlerden de uzak durulması gerektiğini belirtti.
TEDAVİDE SARIMSAĞIN YERİ YOK!
Halk arasında arpacığa sarımsak sürmenin iyi geleceğine dair bir inanış olduğuna ancak modern tıbbi uygulamalarda, arpacık tedavisinde sarımsak kullanımının yer almadığına dikkati çeken Prof. Dr. Müslime Akbaba, “Bebek şampuanlarının, gözü rahatsız etmeyen uygun pH değerlerinden dolayı sulandırılarak kullanılmaları, antibakteriyel etkileriyle faydalı olabilir. İçeriğinde yüzde 7.5 ve daha yüksek oranda çay ağacı ekstresi olan solüsyon veya ıslak mendiller de bu amaçla kullanılabilir. Ancak tek başına tedavi için yeterli değildir. Sıcak kompresin çay ya da normal suyla yapılması arasında ise bir fark yoktur” diyor.