Gebze Belediyesi’nin Türk Patent Enstitüsünce onaylı Marka projesi olan GEKAP (Gebze Katı Atık Projesi) kapsamında geri dönüşebilen atıkların ayrı toplanarak ekonomiye kazandırma çalışmaları hız kazandı.
Gebze Belediyesi’nin Türk Patent Enstitüsünce onaylı Marka projesi olan GEKAP (Gebze Katı Atık Projesi) kapsamında geri dönüşebilen atıkların ayrı toplanarak ekonomiye kazandırma çalışmaları hız kazandı. Geri dönüşümü mümkün olan atıkların kaynağında ayrıştırılması yöntemiyle toplama faaliyetini yürüten Gebze Belediyesi, bünyesinde kurduğu Çevre Koruma ve Kontrol birimi tarafından etkin bir hizmet sunuyor. Özellikle günlük olarak oluşan ve Ambalaj atıkları olarak tanımlanan kağıt, dergi, gazete, konserve kutusu, içecek kutuları, yağ kutusu ve tenekeleri, cam kavanozlar, plastik malzemeler gibi ürünlerin evsel atıklardan ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılması amacıyla Gebze genelinde caddelere, sokaklara okul ve kamu alanlarına yeni cam toplama ekipmanı ve geri dönüşüm kafesi bırakılarak ambalaj atıkları toplama noktaları oluşturuluyor. Dikkat çeken yeni ekipmanlar ile vatandaşların geri dönüşüme ilgisi ve katılımı her geçen gün arttırıyor.
ATIK AKTARMA VE GETİRME MERKEZİ
Proje ile doğal kaynakları kısıtlı olan Ülkemizde Geri Dönüşümü mümkün tüm atıkların kaynağında ayrıştırılması, Gebze halkımızın bilinçlendirilmesi ve toplama faaliyetlerini bütüncül bir mantıkla yöneterek öncelikle ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Bu amaçla Kirazpınar Mahallesi’ne büyük bir atık getirme ve aktarma tesisi inşa ediliyor. Tesis faaliyete geçtiğinde işyerleri ve konutlarda oluşan tüm atıkların sınıfına göre ayrı biriktirildiği bir merkezi tesis olacak. Ambalaj atıkları, inşaat atıkları, atık lastikler, atık piller, evsel kaynaklı tehlikeli atıklar, elektronik atıklar, kullanılmış yağlar vb birçok atık türünde geri dönüşüm sağlanacak.
HEDEF AYDA BİN TON AMBALAJ ATIĞI
GEKAP projesi kapsamında Gebze’ de aylık beş yüz ton civarında ambalaj atığı atık toplanırken, ilave eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile toplama noktalarının artırarak bu rakamın 2017 yılında bin ton olması hedefleniyor. 2009 yılında kurulan 642 10 10 numaralı Alo Atık Hattına ilave olarak güncel iletişim araçlarını etkin bir şekilde kullanan Gebze Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurduğu 0537 642 10 10 numaralı whatsapp talep hattı ile iletişim kolaylığı ve anında hizmet sunuyor. Ayrıca sosyal paylaşım sitesi (https://www.facebook.com/gebzegekap ) üzerinden geri dönüşüm çalışmaları hakkında paylaşımlar yapılıyor. Gebze Belediyesi yetkilileri çevreye duyarlı tüm Gebze halkının iletişim numaraları üzerinden ulaşarak GEKAP projesine destek vermelerini istedi.