17 Ağustos 1999 Kocaeli Gölcük'te 7.4 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler, Başbakan Yıldırım'ın katılımı ile Gölcük Kavaklı sahilinde anıldı.
18 yıl önce gerçekleşen ve Gölcük’e büyük bir yıkım veren 17 Ağustos 1999 Depremi hala kalplerdeki tazeliğini koruyor. Yaptığı etki sonucu binlerce şehit verdiğimiz asrın felaketinin yıldönümünde ilçemizde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Geçtiğimiz gün ilçemize gelen Başbakan Binali Yıldırım, gündüz temel atma törenine akşam da deprem şehitlerimizi anma programına katılım sağladı.
Anma etkinliğine Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Genel Başkan Yardımcıları Erol Kaya, Çiğdem Karaarslan ve Öznur Çalık,Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Milletvekilleri Zeki Aygün, Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, Sami Çakır, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boylaz, Gölcük Deniz Ana Üst Komutanı Tuğgeneral Baybars Küçükatay, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, depremde yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve yurttaşlar katıldı.
Program Dünya Kuran-ı Kerim okuma birincisi Hafız Ali Tel tarafından gerçekleştirilen Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başlayarak protokol konuşmaları ile devam etti.
“Deprem Enkazından Filiz Gibi Yeni Bir Gölcük Doğdu”
Marmara Depremini yaşayanların hafızalarında o anın canlı durduğun söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise, "17 Ağustos 1999'u unutmayacağız ve unutturmayacağız diyoruz. Bundan sonra olası bir depremle karşılaştığımızda, 1999 tarihinde ödediğimiz bedeli ödememe adına yapacağımız hazırlıklar var. Depremde anladık ki bizi deprem öldürmedi, depreme hazırlıksız binalar öldürdü. Her yıl buradan, depremin merkez üssünden Türkiye'ye haykırıyoruz. Tekrar aynı olayla karşılaştığımızda aynı bedeli ödemeyelim. Bu gerçekle yüzleşerek biz deprem sonrası yeniden yapılanma sürecini yeni temeller üzerine oturttuk. 17 Ağustos depreminden önce var olan bina stokları bizim için bir tehdit. Acilen, çok hızlı bir şekilde yeniden yapılanma sürecini tamamlamamız gerekiyor. Hükümetimiz yasal önlemleri aldı. Topluma düşen oturdukları dairelerin huzurlu yaşam alanları mı, yoksa olası bir depremde tabutları mı olacak. Her birimizin binalarımızı depreme dayanıklılık testine tabi tutmamız gerekiyor. Üniversite ve odalarımıza başvurup bu testleri yaptırmamız gerekiyor. Bizlerle beraber, siz de aynı heyecanı duyun, birlikte hareket edelim. 3 bölgede kentsel dönüşüm kararları aldık. Bu dönüşümü başlattık. Bugün de Başbakanımız ve Bakanlarımızın katılımı ile Denizevler Kentsel Dönüşümü temel atma törenini gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın daha mutlu, huzurlu yaşabileceği bu alanlar için çalışıyoruz. Vatandaşlarımızı çağdaş binalarla buluşturacağız. 17 Ağustos'ta yaşamlarını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyorum." diye konuştu.
"Hazırlıksız, sağlıksız yapılar öldürür"
"Deprem öldürmez, hazırlıksız, sağlıksız yapılar öldürür" ilkesini asla unutmayacaklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: "Depremin ilk anında yaşanan şoklar atlatılır atlatılmaz ve tekrar olası bir depremde aynı acıların yaşanmaması adına 15 yıl boyunca belediyelerimizle, hükümetimizle el ele vererek dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Tabi bu uzun soluklu bir iş, bugünden yarına olacak bir şey değil. Hukuki, mali tarafı var, zaman boyutu var ama bilesiniz ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değil, daha önemli değil. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, işimiz ne kadar meşakkatli olursa olsun, ülkemizin her tarafından bu ve buna benzer depremlerde meydana gelebilecek acıları azaltabilmek, insanımızın hayatını kurtarabilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. O depremde 17 bin 480 vatandaşımızı kaybettik, ahirete yolculadık. Deprem şehitlerimizin yasını milletimiz, derin bir teessürle, sükunetle tuttu. O günden bu yana yaraları sarmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tabi ki giden mal, yıkılan binalar her şey yerine gelir ama giden can geri gelmez. Bunun bilincindeyiz. Bu bilinçle gayretlerimizi artırıyoruz."
"Milletimizin acısını paylaşıyorum"
Gölcüklülere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da selam ve sevgilerini ileten Başbakan Yıldırım, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: "Dua ve temennim o dur ki rabbim milletimize daha büyük acılar yaşatmasın, devletimizi ve milletimizi bu ve buna benzer felaketlerden muhafaza etsin. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlarken, bugün anma töreninde hüznümüzü paylaşan bütün katılımcılara şükranlarımızı sunuyorum. 17 bin 480 şehidimize mevlamdan rahmet, siz geride kalan ailelerine yakınlarına sağlıklı uzun ömürler diliyorum, sabırlar diliyorum. Milletimizin acısını paylaşıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin gecesi mübarek olsun. 'Allah yar ve yardımcımız olsun' diyor hepinize sevgiler saygılar sunuyorum. Allah'a emanet olun. Sağ olun, var olun." 17 Ağustos Deprem Şehitleri Anma Programı ,Mürselpaşa Türk Musikisi Konseri ve sema gösterisi ile devam etti., Program, saatler 03.02'yi gösterdiğinde Protokol tarafından Deprem anıtına çelenk sunumu ardından denize karanfil atılmasıyla son buldu.