whatsapp

Eğitim

GTÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GELECEĞE HAZIR

GTÜ’de iki gün sürecek olan Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu ve Tanıtım Günleri GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün katılımı ile başladı. İlk dersi Cambridge Üniversitesi’nden Steve Oliver verdi.

18 Mayıs 2016 Saat: 08:23
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.037 kez okunmuştur

GTÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GELECEĞE HAZIR
GTÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GELECEĞE HAZIR

 

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü (FBE) tarafından, Teknoloji Transfer Ofisi  (TTO) desteğiyle, her bahar yarıyılının sonunda geleneksel olarak düzenlenmesi planlanan "Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu ve Tanıtım Günleri açılış programı Mimarlık Bölümü Konferans Salonu’nda düzenlendi. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün, Cambridge Üniversitesi Biyokimya Bölümü’nden Prof. Steve Oliver, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Babür Özçelik, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Temel Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hasan Aslan, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nihat Kaya, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Tümer Kabadayı, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilay Coşgun, Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Akyol, Genel Sekreter Doç. Dr. Cevat Yaman, çeşitli enstitü ve fakültelerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Enstitü anabilim dallarındaki lisansüstü programların tanıtılacağı etkinlik kapsamında, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmaları ile planladığı veya yaptığı çalışmaların da  sunulacağı programda Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün onur kurulunda yer alırken Bilim Kurulunda FBE Anabilim Dalı Başkanları, Düzenleme Kurulunda ise, Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Doç. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Doç. Dr. Meltem Yeşilçimen Akbaş, Doç. Dr. Serdar Kara, TTO Müdürü Abdurrahman Güngör, Arş. Gör. Murat Şahin, Arş. Gör. Aişe Ünlü, Arş. Gör. Rabia Bovkır, Arş. Gör. Seda Kol yer aldı.

 

EN GENÇ VE EN DENEYİMLİ ÜNİVERSİTEYİZ

Programın selamlama konuşmasını yapan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, bu etkinlikle farklı bölümlerden akademisyenler ve öğrencilere, sanayi, özel sektör ve kamu kurum temsilcilerine, FBE lisansüstü programlarının tanıtılacağını ifade ederek; yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, tez konuları kapsamındaki araştırmalarını ve proje fikirlerini paylaşmalarıyla, işbirlikleri sağlanacağının ve araştırma projeleri üretebilmek için bir ağ kurulacağının altını çizdi. Görgün, GTÜ’nün temelleri ve tecrübe birikimleri üzerine kurulduğu Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün 23 yıllık mirasına sahip çıkarak, altyapısıyla, donanımıyla, akademik kadrosuyla ülkemizin en önemli bilim üssü olmaya aday en genç ancak en deneyimli üniversitelerden birisi olduğunu söyledi. Görgün, “Üniversitemizin yeniden yapılanmasıyla beraber 7 yeni enstitüyü üniversitemizde hayata geçirerek, Nanoteknoloji, Bilişim Teknolojileri, Enerji Bilimleri, Savunma Teknolojileri, Ulaşım Teknolojileri, Biyoteknoloji, Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüleri ve daha önce var olan Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile birlikte Üniversitemizdeki Enstitü Sayısı 9’a çıkmış oldu.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYEDE DÖRDÜNCÜYÜZ

Açıklamalarına devam eden Görgün, “Fen Bilimleri Enstitümüzde 15 anabilim dalı altında tezli olarak 13 doktora programı ile 17 yüksek lisans programı ve 2 tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir. Bu sene, mimarlık bölümünde doktora ve tezsiz yüksek lisans programları açıldı. Biyoinformatik, Sistem Teknolojisi, Bilgi Siber Güvenliği ve Metroloji programlarında tezli, Bilişim Teknolojisi bölümünde ise tezsiz yüksek lisans programları ilk kez öğrenci aldı.  Fen Bilimleri Enstitüsü çatısı altında şu anda 1804 yüksek lisans ve 526 doktora öğrencisi lisansüstü eğitimlerine devam ediyor. Bugüne kadar da Fen Bilimleri Enstitüsü’nden yaklaşık 1900 mezun veren Üniversitemiz, bu lisansüstü gücünün meyvelerini, URAP’ın yayınladığı endekste Türkiye’nin en iyi 4. Üniversitesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı Girişimcilik Endeksinde ise Teknoparkı olmayan Üniversiteler sıralamasında 1. olarak almıştır.” diye ekledi.

İLK ADIMI ATTIK

Konuşmasında Enstitülerin önemine değinen Görgün, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde, ülkenin bilim ve teknolojik kapasitesinin artırılmasında, üniversite – kamu – özel sektör işbirliği ile Ar-Ge çalışmaları yapılarak yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası özellik taşıyan projelerle lisansüstü çalışmalarının sürdürülmesinde ve sorunlara çözüm önerileri sunulup, uygulamaya geçirilmesinin sağlanmasında enstitülerin çok büyük önem taşıdığını ifade etti. Son olarak Fen Bilimleri Enstitüsü altında eğitim faaliyetlerine başlayacak olan yepyeni bir program hakkında müjde veren GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün,  “Şişecam Topluluğu ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile önümüzdeki dönem Cam Bilimleri Yüksek Lisans Programını hayata geçireceğiz. Bu programa ait detaylarının aktarılacağı basın toplantısına da 25 Mayıs’ta ev sahipliği yapacağız. Böylelikle ilk defa sanayi ile üniversite arasında, doğrudan endüstrinin ihtiyacı olan programların açılması yolunda bir adım atmış olduk.” dedi. 94 araştırma konusunun sözlü ve poster sunumlarıyla yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından sunulacağı etkinliğe Cambridge Üniversitesi’nden (The University of Cambridge) Steve Oliver konuşmacı olarak katıldı. Sistemler Biyolojisi üzerine "Petri  plates to Petri nets: the path to systems biology" konulu açılış dersini veren  Oliver, katılımcılara alanındaki çalışmaları hakkında bilgi sundu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑