İDO'nun işlettiği Eskihisar- Topçular hattında ise otomobiller tek yön için feribota 60 TL ödüyor. 30 dakika süren yolculukta kamyonların feribotlara ödediği ücret ise şu anda tek yön 115 TL.
Kamyonların Osmangazi Köprüsü'nde tek yön geçiş ücretinin ise 200-250 TL aralığında belirlenmesi bekleniyor.
Ancak Körfez'i karayolu ile dolaşmasının alternatifi olan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. İşte bu durum İDO yönetimini harekete geçirdi.
İDO ortaklarından Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İzmir yolunda yolcuların yemek için mutlaka mola verdiğine dikkat çekerken "Biz bu önemli ihtiyacı göz önüne alıp yolcuların bu yemek molasını feribotlarda değerlendirmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık.
30 Haziran 2016 tarihinden itibaren kamyon, otobüs ve binek araç şoförlerine ücretsiz açık büfe sıcak yemek servisi vereceğiz" dedi.
Açılacak köprüye rağmen Eskihisar-Topçular arasındaki feribotlar önemli bir yol alternatifi oluşturuyor. Bu hattın İDO gelirlerindeki payı da hayli yüksek.
ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANI HAZIR
Feribotta yolculuk yapan çocuklar için oyun alanları da yaratmaya başlandıklarını belirten Hamdi Akın, amaçlarının, ‘Eskihisar- Topçular arasındaki 30 dakika süren yolculuk sırasında araçlarında sıkılan aile ve çocuklara her şey dahil alternatifler sunmak olduğunu söyledi.
KÖPRÜ UZUNLUĞU 682 METRELİK
Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan Gebze Orhangazi-İzmir Otoyolu, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak.
Köprü; 252 metre kule yüksekliğine, 35.93 metre tabliye genişliğine, 1.550 metre orta açıklığa ve 2.682 metre uzunluğa sahip olacak.
KÖRFEZ GEÇİŞİ 4DK'YA İNECEK
Kaynaklar, bu indirim sonrasında geçiş ücretiyle ilgili tepkilerin azalacağına da işaret ederek, “Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile ortalama 1 saat olan Körfez geçiş süresi ortalama 4 dakikaya inecek. Körfez geçişi, hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlayacak” dedi.BİR ÇOK ÜLKEDEN MÜHENDİS VE İŞÇİLER ÇALIŞTI
Gebze-Bursa Kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 adet viyadükten, Gebze –Bursa arasındaki 7 adet viyadük tamamlandı. 13 viyadükte ise çalışmalar devam ediyor. Projede aralarında Türkiye, Japonya, Almanya, Danimarka ve İtalyan uyruklu mühendis ve işçilerin bulunduğu toplam 7 bin 908 personel ile birlikte 1568 iş makinesinin çalıştığı öğrenildi.
6 ŞERİT OLARAK HİZMET VERECEK
252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün iki kulesi arasındaki orta açıklığının 1550 metre olacağı, bu özelliği ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek.
kaynak: mynethaber