Dilovası’nda bulunan Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMES) ile Saha İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği arasında kurumsal işbirliği protokolü imzalandı.
Dilovası İMES Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleşen imza törenine İMES Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, Saha İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı Hasan Büyükdede katıldı. Protokolle teknolojik işbirliği kapsamında Saha İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği'nin Mükemmeliyet Merkezi'nden faydalanılması ve merkezdeki donanımlara erişim sağlanarak, İMES OSB'de yer alan firmaların savunma sanayisine tedarikçi olabilmesi ve kurumsal işbirliğinin artırılması amacıyla çalışmalar gerçekleşecek.
BİR ARAYA GELMESİ AMAÇLANIYOR
Dilovası İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay yaptığı açıklamada, "İstanbul Saha organizasyonları ile savunma sanayi konularında işbirliği yapıp makine ihtisas konusunda üretim yapan firmaların tamda savunma sanayine uygun talaşlı imalat yapan firmaların bir araya getirilmesi ve savunma sanayisine iş yapabilmeleri ve bu konuda da yerlileştirmenin önünün açılması amaçlanmakta. Savunma sanayisinde açıklanan yerlileştirme oranları yüzde 65 civarında. Bunu mümkün olduğu kadar daha yukarılara çekme kaliteyi artırmak sadece savunma sanayisini yerlileştirme olayı değil. Savunma sanayi firmaları ile kimle görüşürsem, savunma sanayisindeki felsefenin şu olduğunu ifade ediyorlar, olay sadece Türkiye'nin ihtiyaçlarını gidermek değil, hedef dünya pazarı. Savunma sanayi imalatında teknolojinin zirvesine çıkmam zorundasınız. Hassasiyetin zirvesine çıkmak zorundasınız. Bu şekilde firmalar da bu işe adapte olduğu zaman dünya çapında teknolojinin zirvesinde. Çünkü savunma sanayisinde üretilen birim kilogram fiyatları 500, 600 dolarlara kadar çıkabiliyor. O yüzden firmalarımız da gelişiyor" dedi.
EKONOMİ VE TEKNOLOJİ GELİŞECEK
İrfan Küçükay, İMES'te bulunan firmaların savunma sanayisine entegre olmalarının amaçlandığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bir de şunu söylüyorlar. Mümkün olduğu kadar savunma sanayi firmaları önce işi tasarlayacak, yazılım kısmında olmak, mümkün olduğu kadar üretilebilen her şeyi Türkiye çapında Kobilere dağıtmak o zaman hem Türkiye'de istihdama faydası olacak, hem Kobilerin gelişmesine, hem teknolojilerin artmasına. Bu şekilde savunma sanayisinin Türkiye'ye böyle bir faydası olacak. Hem Türkiye'deki ekonomiyi geliştirecek, hem teknolojiyi geliştirecek, katma değer ürünler yapılmasına vesile olacak, hem de biz dışarıya muhtaç olan ülke olmaktan kurtulacağız. Zaten savunma sanayisindeki imalatlar olmasaydı son yapılan bu operasyonlar gerek Fırat Kalkanı, gerek Afrin Operasyonunu biz yapamazdık. 2 günde ordumuzun mühimmatı, silahı ve her şeyi biterdi. Buralarda saplanıp kalırdık. Allah'a şükür bu işlerin yerlileştirilmesiyle beraber bu organizasyonları da çok başarılı bir şekilde yaptık. Bundan sonrası da rahatlıkla yaparız. Bugün de burada bir protokol imzaladık. Amaç bu. İMES Organize Sanayi Bölgesi'ndeki ileri teknoloji üreten firmaların savunma sanayine entegre olması hem firmaların kazanması, hem Türkiye'deki savunma sanayisindeki yerlilik oranının yükselmesi ve mümkün olduğu kadar dışarıya muhtaç olmaktan, dışarıdan silah beklemekten kurtulmak adına bir çalışmadır. Hayırlı olmasını diliyorum"