whatsapp

Güncel

İŞ KAZALARI İNSANLARI ÖLDÜRÜYOR!

Makine Mühendisleri Odası 28 Nisan Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği Günü‘nde bir açıklama yaparak; “Dikkatler Türkiye gerçekleri üzerinde yoğunlaşmalıdır, zira iş kazaları ve iş cinayetleri sürekli olarak artmaktadır” dedi

30 Nisan 2016 Saat: 11:40
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.432 kez okunmuştur

İŞ KAZALARI İNSANLARI ÖLDÜRÜYOR!
İŞ KAZALARI İNSANLARI ÖLDÜRÜYOR!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliğinde yapılan basın açıklamasını Gebze Temsilciliği yürütme kurulu sekreter üyesi Tanfer Yeşiltepe yaptı. Yeşiltepe; “Mühendislik ve hekimlik dışlanıyor, Bakanlık kadroları ve işverenler kayırılıyor” diyerek; “İSG, tıp, mühendislik ve sosyal bilimler ile bağıntılı çok-bilimli bir konudur ancak bu disiplinler adeta cezalandırılmaktadır. Öyle ki, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işçi sağlığı ve güvenliği konusunu işverenden çok uzmanlara ve hekimlere yüklemiştir. Ayrıca yasa yayımlandığından bu yana iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin işyerlerine verecekleri hizmet süresi sürekli olarak azaltılmıştır. Zira amaç, uzman, hekim ve diğer sağlık personelinin işyerlerine maliyetiniazaltmaktır. Bu personelin ayda 8 dakika, 12 dakika, 16 dakika gibi çok kısa sürelerle görev yaptığı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalmasını beklemek mümkün değildir. Yasa ile işyeri hekimi, mühendis, teknik eleman, hemşire ve diğer sağlık personeline verilecek eğitim hizmetleri, dışarıdan satın alma yoluyla ticari danışmanlık hizmetlerine dönüştürülmüştür. İş güvenliği mühendisliği ile teknisyenlik, "iş güvenliği uzmanlığı" altında bir tutulmuştur. Özel öğretim kurumlarına yetki tanınmasıyla mühendislik meslek örgütlerinin fonksiyonu dışlanmış, Bakanlık kadroları kayırılmıştır. Bir uzmanın birden çok işyerinde danışmanlık hizmeti vermesi yoluyla tam zamanlı iş güvenliği mühendisliği dışlanmış; uzmanlar yanlarında ücretli olarak çalıştıkları işverene bağımlı kılınmış; iş kazalarında işverenlerin sorumluluğu ortadan kaldırılmıştır.  Yasadan sonra, yüzlerce eğitim kurumu ve iki binin üzerinde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) kurulmuş, fakat yapılan düzenlemeler sonucu bunlar kapanmaya başlamış, ülkemiz "eğitim kurumu" ve OSGB çöplüğüne dönüşmüştür.” Dedi.

 

Türkiye‘deki iş kazalarına ilişkin bazı veriler de açıklayan Yeşiltepe; “Yalnızca zorunlu/aktif sigortalı kayıtlı çalışanları kapsayan SGK verilerine göre, 2014 yılında iş kazaları sayısında yine artış olmuştur. 2013 yılında 191 bin 389, 2014‘te ise 221 bin 366 iş kazası yaşanmış; 2013‘e göre yüzde 15,66 oranında artış olmuştur. İş kazası geçirenlerin 28 bin 174‘ü kadın, 193 bin 192‘si erkektir. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölümlerde de artış olmuş,  2013 yılında bin 360, 2014 yılında bin 626 emekçi yaşamını kaybetmiştir. 2014‘te ölümler 2013‘e göre yüzde 19,99 artmıştır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSGM) verilerine göre de 2014 yılında en az bin 886 emekçi ölmüştür. 2015 verileri SGK tarafından henüz açıklanmamıştır ancak İSGM verilerine göre 2015‘te 13‘ü meslek hastalığı sonucu olmak üzere en az bin 730 emekçi iş kazası ve meslek hastalığı sonucu yaşamını yitirmiştir.Meslek hastalıkları SGK istatistiklerinin en gayri ciddi yanını oluşturmaktadır ve 81 il içinde yalnızca 21 ilde ve 494 vakadan ibarettir! 494 vakanın 230‘u sigortalılığı bittikten sonra meslek hastalığı teşhisi konulanları kapsamaktadır. İller sıralamasının ilk beşi şöyledir: İstanbul 117 kişi, Kocaeli 33 kişi, Bilecik 31 kişi, Zonguldak 21 kişi, İzmir 10 kişi! Dünyada iş kazaları oranı yüzde 44, meslek hastalıkları oranı yüzde 56; Türkiye‘de iş kazaları oranının yüzde 99,998, meslek hastalıklarının ise on binde 2 oranında olması SGK veri tabanının sorunlu yapısını göstermektedir.” Dedi ve EMO’nun önerilerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑