Bazı meslekler 20 yıl içerisinde yok olacak ve bu meslekler arasında bugünün vazgeçilmez meslekleri de var. Ancak bilgi teknolojileri tüm meslekleri şekillendirerek belirleyici rol üstlenecek. İşte geleceğin meslekleri ve varlığını sürd...
Bazı meslekler 20 yıl içerisinde yok olacak ve bu meslekler arasında bugünün vazgeçilmez meslekleri de var. Ancak bilgi teknolojileri tüm meslekleri şekillendirerek belirleyici rol üstlenecek. İşte geleceğin meslekleri ve varlığını sürdüremeyecek işleri…
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre; bundan 20 yıl sonra birçok iş otomatik olarak yapılacak. Taşımacılık, lojistik, ofis ve idari destek gibi işlerin otomasyonla yapılacağı öngörülüyor.
Dahası, hizmet endüstrisindeki meslekler de benzer akıbeti yaşayacak. Yapay zekâ, büyük veri işleme, derin öğrenme konularındaki küçük pürüzler düzeltildiğinde ve işaretlenmiş veriler arttırıldığında mesleklerin otomatikleştirilmesi engellenemeyecek.
İŞTE GELECEKTE YOK OLACAK MESLEKLER…
Teknolojinin ilerlemesi ve robotların destek elemanı olarak endüstride yer almalarından en çok etkilenmesi beklenen meslek gruplarının başında müşteri hizmetleri temsilcileri gelirken liste şöyle sıralanıyor…
satış elemanıonarım işçilerikasiyerlerkapıcılargarsonlarnakliyecilerkapıcılarmuhasebecilersekreterlerdepo görevlileri öğretmenleraraba tamircilerigüvenlik görevlileriaşçılarkişisel bakım yardımcılarımarangozlarçocuk bakımcılarıavukatlarPeki Hangi Meslekler Popüler Olacak?
Bu aşamada gelecek meslekler yazılım konusundan çok bağımsız olamayacak gibi görünüyor.
Araştırmalara göre, gelecekte 50 yeni mesleğin gündeme gelmesi olası. Bu noktada, teknoloji ve bilgisayar bilimleri ile birleşmeyen meslek kalmayacak. Özellikle robotlar ile ilgili alt grup meslekler çok yaygınlaşacak.
Veri para yerine geçeceği için Veri dedektifleri, veri yorumlayıcıları, veri ayıklayıcıları olacak.
Drone konuları da ilerleyecek özellikle mahremiyet ve güvenlikle ilgili düzenlemelerden sonra drone programlayıcıları, drone filo yöneticileri olacak.
Yaşlanma karşıtı uygulayıcılar, beyin büyütme uzmanları, Gen sekanserleri, epigenetik terapistler,Genetik modifikasyon tasarımcıları öne çıkacak.
Yapay zeka çalışmaları sürecek fakat isimleri farklılaşacak. Blockchain mimarları özellikle karşılıklı güven sağlanmasında ilerleyecek. 3D baskı imalatçıları çok farklı alanlarda kullanılacak.
Başka gezegenlerde asteroit madencileri, Füzyon santrali uzmanları, Kuantum teknoloji guruları olacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: Hürriyet