Kocaeli’ye Kadın Eli Değecek Kadının Sesi Kocaeli 1. Oturum Kadın ve Kariyer Paneli, Gölcük Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Araştırmacı Yazar Müge Uçar, düzenlemiş olduğu panelde “Kadın haklarına katkıda bulunacağız Kocaeli’ye Kadın Eli Değecek Kadının Sesi Kocaeli 1. Oturum Kadın ve Kariyer Paneli, dün Gölcük Kongre Sarayı’nda, davetlilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Panele Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş ve eşi Funda Altıntaş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Burçak Kırca, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, Kocaeli Üniversitesi KASAUM Müdürü Prof. Dr. Münevver Tekcan, KOÜ Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Seramik, Cam ve Çinicilik Program Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı, paneli düzenleyen Araştırmacı Yazar Müge Uçar, kaymakamlık daire müdürleri ve ilçemizden birçok kadın katılım gösterdi.
‘KADIN ELİNİ DAHA YÜKSEĞE ÇIKARMAK İÇİN MÜCADELEMİZ VAR’
Gerçekleştirilen panelde ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı’mız okundu. Sonrasında sözü alan Araştırmacı Yazar Müge Uçar, “Büyük Önder Atatürk’ün cumhuriyetimizi kurduğundan bu yana kadın hakları bir türlü batılı manada yol kat edememiş, ülkemizde de yerinde saymıştır. Her türlü siyasi platform ve sivil toplum kuruluşlarının toplantılarında söz edilip bir türlü içi doldurulamayan kadın haklarına Kocaeli’ye Kadın Eli Değecek Kadının Sesi Kocaeli hareketi olarak katkıda bulunmak istedik. Hepimizin büyük küçük dünyası var ve hep birlikte yaşıyoruz. Zorlukları aşmak için çabamız var. Bunun en güzel örneği olarak bir kitap çalışması yapıyoruz. Kocaeli’ye ve bütün dünyaya zaten kadın eli değdi. Sosyal statüsü, siyasi duruşu, inancı ne olursa olsun tüm dünyaya örnek, samimi ve dayanışma içerisinde bir mücadelemiz var. Hayatımızda kabul edilen bu elleri daha yükseğe çıkarmak adına biz de bu noktada bir mücadele içindeyiz. Panelimize tekrar hoş geldiniz” dedi.
‘TOPLUMUMUZU YÖNLENDİRMEMİZ LAZIM’
Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, “Topluma baktığımız zaman kadın erkek oranı yarı yarıyadır. Kariyere bakınca kadın sayısı, arzu edilen düzeyde göremiyoruz. Eğitimde yer alan kadın sayısı %60, yönetici sayısı %10 civarında, esnafların genel kurulunda binlerce üye arasında kadın oranı oldukça azdı. Bir yerlerde eksikliğimiz var. Aslında kadın hakları konusunda yasal mevzuat oldukça güzel. Yönetim kurulundaki kadın sayısı daha fazla. Ana noktadaki kadın sayısı fazla ama sayısal olarak belli çelişkiler var. Kadın eli değdiği zaman toplumumuzun gelişim düzeyi, eğitimimiz daha iyi yerlere gelir. Kadın bizim toplumumuzda daha çok evde yer alıyor. Ama öncelik, geleneksel yapıdan kaynaklı olarak evi ve ailesinde oluyor. Toplumumuzda kadın yönünden yarı yarıya olan kota konusuna baktığımız zaman daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Tüm bunları göz önüne alarak toplumumuzu yönlendirmemiz lazım. Aynı zamanda dünya genelinde iyiliği, barışı, huzuru hep birlikte inşa edeceğiz. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah başarılı bir panel olur” dedi.
‘KADIN SOSYAL HAYATIN HER ALANINDA’
Kocaeli Üniversitesi KASAUM Müdürü Prof. Dr. Münevver Tekcan, “2011 yılından bu yana Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Sorumlusu olarak hem genel, hem ulusal hem de uluslararası kadın konulu projelerde görev alıyorum. Gölcük Kaymakamlığı ile Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde STK’ların Güçlendirilmesi temalı bir proje yapmıştık. En başarılı proje olarak seçilen bu projeyi belirtmekten mutluluk duyuyorum. Kadınların parlamento ve kamu kuruluşlarında temsilleri konusunda sözlerimi söylemek istiyorum. Her yıl oluşturulan raporlar, kadın bazında yapılıyor. Türkiye, bu raporlarda son sıralarda yer alıyor. Günümüzdeki çağdaş toplumlarda kadının rolünden sıkça bahsediliyor. Asya Hun devlet geleneğinde kadını temsili, rolü, profili hakkında bazı sözler söylemek isterim. Bu konuda ilk kaynaklar Çince. Eski Türk devlet geleneği, teşkilatı, Türklerin sosyal ve siyasal yaşamı, kadının buradaki yeri, aile yapısı gibi konuları Çinlilerin kayıtlarından öğreniyoruz. Doğu Asya’dan merkezi Asya’ya, Anadolu’ya kadar uzanan Türklerin büyük tarihi maceraları var. Türkler, önemli görevler üstlenmiş padişahlar, hakanlar yetiştirmiştir. Kadının temel nitelikleri, eski Türk devletlerinin temelinde de annelik ve kahramanlık var. Kutsal ve önem verilen haklar, ana hakkı ve Tanrı hakkı olarak geçiyor. Kadın sosyal hayatın her alanında yer alıyor. ‘Kadın haklarına katkıda bulunacağız’. Yönetim ve devlet protokolünde hakandan sonra geliyor. Meclis, toy ve tengeşte kaganın solunda oturuyor. Kadının yeri ve temsili, oldukça iyi konumda” şeklinde konuştu.
‘BAŞARIDA HEDEF BELİRLEMEK OLDUKÇA ÖNEMLİ’
KOÜ Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Seramik, Cam ve Çinicilik Program Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, başarıya ulaşma konusundaki konuşmasında, “Başarıya giden yollardan bahsetmek istiyorum. Özgüven oldukça önemli. Yapacağımız işte kendimize güvenmemiz lazım. Bunu gerçekleştirmek için bilgi birikimi ve konuya hakimiyetin önemi büyük. Risk almaktan çekinmemek gerekli. Yaptığımız çalışmalarda hata da yapacağız ve bundan çekinmeyeceğiz. Tüm okulumuzdaki laboratuar imkanlarını öğrencilerimize açıyoruz. Yeri geliyor hata yapıyorlar, yeri geliyor çok daha güzel bir ürün ortaya çıkarabiliyorlar. Risk alındığı zaman başarılı olunabiliyor. Hedef belirlememiz de oldukça önemli. Yapılacaklar listesini sürekli güncellemek gerek. Üreten insanlar, listelerini sürekli günceller. Benim listelerim genellikle azalmaz. Bir sonuca ulaştığınız zaman bu başka bir fikri ortaya çıkarır. Yetenekleri keşfetmek de oldukça önemli. Master yaparken iki farklı proje bitirdim. Doktora yaparken farklı bir alan daha oluşturmak istedim. Farklı bir konuya kaydım. Mesleğimi çok sevdiğimden iki kolda ilerliyorum. Sizi yıpratan kişilerden uzak durmanız gerekiyor. Bu, iş ortamınızda da olabilir, hocanız da olabilir. Sağlıklı bir vücut oldukça önemli. Kendi sağlığımızı ihmal etmemeliyiz. Başarısızlıktan korkmamamız gerekiyor. Böyle anlarla da karşılaşacağız. Başarısız olduktan sonra yola devam etmek gerekli. Yapılan işi tutku ile yapmak, sizi başarıya götüren en önemli etkenlerden biridir. Herkes sevdiği işi tutkuyla yaparsa başarıya ulaşabilir. Empati kurarak, merhametli olarak başarıya ulaşabilmemiz de mümkün. Negatif durumları pozitife çevirme yeteneğine sahip olmak da oldukça önemli. Bunu yaptığımız müddetçe başarıya ulaşmak mümkün olur” ifadelerine yer verdi