KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, hammadde ve ara malında yaşanan fiyat ve tedarik sorununun üretim maliyetlerine aşırı yükler getirdiğini belirterek, bu duruma önlem alınmadığı taktirde önümüzdeki dönemde üretimde ciddi aksamalar y
KAYSERİ (İGFA) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) şubat ayı meclis toplantısını video konferans sistemi üzerinden yaptı. Toplantıya, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, önümüzdeki günlerde açıklanacak hukuk ve ekonomik reformlarla, sanayicinin üzerindeki gereksiz yüklerin kaldırılacağına, işveren davalarında çoğu kez işverenler aleyhinde verilen peşin hükümlerin değişeceğine inançlarının tam olduğunu belirtti.
İTHALAT VE İHRACATIN ÖNÜNDEKİ RİSKLER
Yüksek faizler ve hammadde sıkıntısının üretim ve istihdamı tehdit ettiğine değinen Özkaya, lojistik ve konteyner sıkıntısının da hat safhaya ulaştığını belirterek, ithalat ve ihracatın önünde ciddi risk oluşturan bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, bir taraftan toparlanma adına umut verici rakamlar açıklanırken diğer taraftan üretim ve ihracatı tehdit eden bir takım sorunlarla karşı karşıya olduklarını dile getirirken, “Son zamanlarda lojistik, hammadde ve ara malı tedariki konusunda yaşanan sıkıntılar, imalat sanayini tehdit edecek boyuta ulaştı. Hammaddede son dört ayda yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değişen oranda fiyat artışlarının yanı sıra, navlun fiyatlarında yüzde 600’lere varan artışlar, ithalat ve ihracat yapan firmalarımızı zora sokuyor. Bu duruma önlem alınmadığı taktirde önümüzdeki dönemde üretimde ciddi aksamalar yaşayabiliriz. Kurdaki artışla birlikte hammadde üreticilerinin bir bölümü iç piyasaya ürün vermek yerine ihraç etmeyi tercih ediyor. Hammadde üreten firmaların önceliği yerli üreticiye vermesi üretimde yaşanabilecek olası aksaklıklarının önüne geçecek. Aksi halde plastik, mobilya, makine, cam, kimya ve inşaat gibi birçok sektörde giderek artan hammadde sıkıntısı yaz aylarında üretimde ciddi aksamalara yol açabilir” diye konuştu.
Türkiye’nin endüstri 4.0’ı konuşmaya başlamışken, Avrupa Birliği’nin Endüstri 5.0 yaklaşımını gündemine aldığını kaydeden Büyüksimitci, “Endüstri 5.0 yaklaşımında AB Komisyon'un önceliklerinden 3 tanesine katkıda bulunuyorlar. Bunlar, “İnsanlar için çalışan bir ekonomi”, “Avrupa Yeşil Anlaşması” ve “Avrupa dijital çağa uygun”. Bunlar içerinde AB Yeşil Mutabakatı ve dijitalleşme bizi pazarlarımızda ciddi şekilde sıkıntıya sokabilir” dedi.
Kayseri’nin ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Büyüksimitci, şehrin ocak ayı rakamlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 oranında artarak 237,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, aynı dönemde Türkiye ihracatının ise yüzde 2,34 oranında arttığını söyledi. 2021 yılı için ihracatta 3 milyar dolarlık hedef koyduklarını açıklayan Büyüksimitci, bu hedefe ulaşmak için hep birlikte gayret edeceklerini sözlerine ekledi.