Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında Kilis'te kurulu bulunan kadın kooperatifleri aracılığı ile ev sahibi ve Suriyeli kadınlar arasında sosyal uyumun güçlendirilmesine ve sürdürülebilir gelir elde etmelerine katkı sağlamak
KİLİS (İGFA) - Proje kapsamında S.S. Kocabeyli, Karaçavuş, Süngütepe ve Saatli Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile zeytin prinasının işlenerek ikincil zeytinyağı, zeytin çekirdeği ve zeytin posası elde edilecek. İkincil zeytinyağı kooperatifin kadın üyeleri tarafından işlenerek yöresel sabun yapılacak.
Program kapsamında prina geri dönüşümü ekipmanları, sabunhane binası vb. ekipman alımı ve inşaat çalışmaları gerçekleştirildi. Kooperatifin prina atığından elde edilecek zeytinyağını sabuna (yöresel zeytinyağlı sabun) dönüştürmesiyle katma değerli ve sürdürülebilir bir gelir elde edilecek.
Tarımsal Kooperatif üyesi kadınlar ile ileride kooperatife üye olup sabun yapımında çalışma şansı elde edebilecek.
Suriyeli kadınlardan oluşan 25 kişilik bir grup yöresel sabun yapımı üzerine Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde eğitim alıyor. Buna göre üniversitede zeytinyağından soğuk sistem, sıcak sistem katı sabun yapımı ile sıvı sabun yapımına yönelik teorik ve pratik uygulamalı eğitim verilecek.
Kooperatif çalışmaları ve sabun üretimini Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Züleyha Pamukoğlu ile birlikte yerinde inceleyen İl Müdürü Kökçüoğlu, kırsal alanda yaşayan kadınların meslek edinmesi ve istihdama katılmalarını önemsediğini belirterek ikincil zeytinyağından yöresel sabun yapımı faaliyetlerini ve kadınlara yönelik bu tür projeleri desteklediğini dile getirdi.
UNDP Yerel Ekonomik Kalkınma Sorumlusu M. Murat Candemir ve Kooperatif Başkanı Hamide Polat’dan proje ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.