Konak Hastanesi Gebze, boyun fıtığı belirtileri ve fıtığın ilerleyişi yaşam tarzının düzenlenmesi ve boyun bölgesini güçlendiren egzersizle önemli ölçüde kontrol altına alınabileceğini açıkladı.
Boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi veya çıkması sonucu kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığın Boyun fıtığı olduğunu açıklayan Konak Hastanesi Gebze, hastalığın belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Konak Hastanesi Gebze Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Aydın Pekince tarafından yapılan açıklamada boyun fıtığının başlıca nedenlerinin; boyun bölgesini etkileyen travmalar (trafik kazası, kafanın çok hızlı bir şekilde ileri ya da geri hareketi, düşme… vb.) ve yanlış duruş olduğunu söyledi. Op. Dr. Pekince, bazı iş kollarının da boyun fıtığı riskini arttırdığını söyleyerek “Örneğin sürekli matkapla çalışıyorsanız ya da motosiklet kullanıyorsanız boyun bölgesi aşırı ve düzenli titreşimlerden etkilenebilir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda disklere yastıklama özelliğini veren sıvının bir miktar azalması neticesinde boyun fıtığı görülebilir” dedi.
Boyun fıtığı belirtileri ve fıtığın ilerleyişi yaşam tarzının düzenlenmesi ve boyun bölgesini güçlendiren egzersizle önemli ölçüde kontrol altına alınabileceğini söyleyen Op. Dr. Pekince, şu uyarılarda bulundu:
“ - Bilgisayar başında otururken duruşunuzu kontrol edin. -Yürürken dik yürüyün, başınızı öne eğmeyin ve boynunuza yük bindirmeyin -Boyun bölgesini zorlayan ve başın sürekli hareket halinde olduğu sporlardan uzak durun -Düzenli egzersiz yapın. Uzmanlar yüzme, yürüyüş gibi egzersizleri öneriyor -Boyun kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapın”