KOTO’nun düzenlediği Otomotiv- Otomotiv Yan Sanayii Sektörü İstişare Toplantısı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda sektörün sorunlarına çözüm geliştirildi
Kocaeli Ticaret Odası’nın istişare toplantıları, otomotiv- otomotiv yan sanayi sektörü ile devam etti. Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ’ın ev sahipliği yaptığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda; KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zihni Yılmaz, Meclis Üyesi Mehmet Kaya, otomotiv- otomotiv yan sanayi grubunu oluşturan KOTO 12. Meslek Komitesi Başkanı Fatih Bilen, komite başkan yardımcısı Muhammet Ertürk, komite üyeleri Adnan Uçar, Serkan Çataloğlu, Serkan Akçay, Bülent Ayvacık, Emrah Mutaf, Mustafa Şişman, Mustafa Erdinç Eyüpoğlu, Kocaeli Otomotiv Yönetim AŞ Yönetim Kurulu Üyeleri Birol Uzuner, Atalay Kaya, Genel Müdürü Birol Türemiş, S.S. İzmit Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Gürfidan, Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Batı ve sektörde faaliyet gösteren işadamı Hasan Efe yer aldı.
‘İHRACATIMIZIN EN ÖNEMLİ KALEMİ OTOMOTİV’
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Özdağ, Sektör istişare toplantılarımızın ikincisini gerçekleştirmek üzere bir araya geldik. Otomotiv sektörü temsilcileri ile sektöre dair sorunları ve çözüm önerilerini başkanımıza ileteceğiz. Otomotiv sektörünün ülke ekonomisine katma değeri çok fazla. Rakamlara baktığımızda 2001 yılında 91 bin olan üretilen otomotiv sayısı 2015 yılı itibari ile 775 bine yükselmiştir. Yine otomotiv sektörü ihracatımızın en önemli kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 2015 yılında 143,9 milyar dolarlık toplam ihracatımızın 17,4 milyar doları otomotiv sektörü tarafından karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.
‘KOCAELİMİZ ÇOK ŞANSLI’
Kocaeli’nin 2015 yılında 18,2 milyar dolar ihracat ve 38.7 milyar dolar ithalat performansı gösterdiğini, ihracatımızın 7.4 milyar dolarlık kısmı ve ithalatımızın 11.6 milyar dolarlık kısmının ise otomotiv sektörüne ait olduğunu vurgulayan Özdağ, “Bu sektörün içerisinden geliyorum ve bizlerin bir araya gelerek aşamadığımız birçok engel karşımıza çıkıyor. Bu noktada iş dünyasının önünü açacak düzenlemeleri siz değerli idarecilerimizle paylaşıyoruz, sizler de destek veriyorsunuz. Bu konuda Kocaeli’miz gerçekten çok şanslı” dedi.
‘YERLİ OTOMOBİLİN TEKNOLOJİSİNİ ÜRETMEK KIYMETLİ’
TÜBİTAK’ta devam eden yerli otomobil çalışmalarına da değinen Başkan Özdağ, “Önümüzdeki noktada en büyük beklentimiz Kocaeli’ni Türkiye’nin bilim merkezi- bilişimin merkezi haline getirmek. Bunun için de gerek hükumetimiz gerek yerel yönetim başkanlarımız ciddi adımlar attılar, çalışmalar başlattılar. Bunların da yerli otomobile yansımasını zaten görüyoruz. Çalışmaları devam ediyor. Kocaeli’nin, Türkiye’nin Detroit’i olma noktasında çok ciddi işler yapabileceğimizi görüyoruz. İşin üretimi kıymetli ama daha kıymetli olanı, bizim için bereketli ve getirisi olanı işin alt yapısının ve teknolojisinin Kocaeli’nde oluşturulması. Bu manada çalışmalar sürüyor. Özel sektör olarak yerli otomobili çok kıymetli buluyoruz. Çalışmaların bu bölgeye çok büyük katkısının olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
‘OTOMOTİV KENTİMİZİN LOKOMOTİFİDİR’
Başkan Karaosmanoğlu da konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kocaeli birçok otomobil markasının üretildiği yerdir. Otomotiv yan sanayi sektörünün karşılaştığı sorunları çözüm odaklı çalışarak aşmaya gayret edeceğiz. Bu durumun üzerinde hassasiyetle duracağız. KOTO Başkanımız Murat Özdağ’a bu buluşma için çok teşekkür ederim. Bundan sonra değişik sektörlerle bu tür toplantılar yapacağız. Otomotiv sektörü ülkemizin ve kentimizin lokomotifidir” ifadelerine yer verdi.
Toplantıda görüşülen konu başlıkları şöyle;
Yeterlilik belgelerinin eksikliği
Enerji tedarikinde yaşanan sorunlar
Küçük sanayi sitesi bölgesinde noter açılması
Şehiriçi ulaşım ve otopark gerekliliği
Tabela vergilerinin düşürülmesi ve binaların cam yüzeylerine yapıştırılan reklamlardan vergi alınmaması