UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine giren ArlantepeHöyüğü’nün geleceği ve bundan sonraki süreçle ilgili ilk toplantı Malatya Büyükşehir Belediyesi AYKOME Toplantı Salonu’nda yapıldı. MALATYA (İGFA) - İnsanlık medeniyetinin, ye...
UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine giren ArlantepeHöyüğü’nün geleceği ve bundan sonraki süreçle ilgili ilk toplantı Malatya Büyükşehir Belediyesi AYKOME Toplantı Salonu’nda yapıldı.
MALATYA (İGFA) - İnsanlık medeniyetinin, yerleşik hayatın, devlet hayatının, bürokrasi hayatının, gümrükleme işlemlerinin ve demokratik, laik ve sosyal devlet olgusunun ilk başlandığı yer olarak yapılan kazılardaki bulgularla tescil edilen Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası Listesine girmesinin ardından süreçle ilgili ilk toplantı yapıldı.
Toplantıya Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Arslantepe Kazı Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, Arslantepe Kazı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda Arslantepe Höyüğü’nün Dünya Kültür Mirası Listesine girmesinin Malatya tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Arslantepe’nin dünya kültürel miraslar listesinde yer alması Malatya açısından da, Türkiye açısından da, dünya kültür mirası açısından da önemli bir gelişmedir. Bu süreçte bizlere paydaş olan tüm paydaşlarımızı tebrik ediyor kutluyorum. Tabi bu uzun bir süreç. 1931 yılında Fransızlar tarafından kazı çalışmasıyla başlanılan Arslantepe, ikinci dünya savaşıyla birlikte durağanlık göstermesi akabinde 1961 yılında Roma Üniversitesi tarafından başlatılan kazı çalışmaları günümüze kadar devam etmektedir. Bu süreç içerisindeki bulgular ve arkeolojik eserlerin bir kısmı Malatya’da bulunan arkeoloji müzesinde bir kısmı da Ankara’da bulunan etnografya müzesinde yer almaktadır. Biz Malatya’yı tarif ederken insanlık tarihinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri olarak tarif ediyorduk. Kazı çalışmalarına baktığımız zaman arkeologlar tarafından tescil edilen süreç içerisinde kazı bulguları insanlık medeniyetinin, yerleşik hayatın, devlet hayatının, bürokrasi hayatının, gümrükleme işlemlerinin daha doğrusu demokratik, laik ve sosyal devlet olgusunun ilk başlandığı Arslantepe medeniyetinin temeli olduğunu görüyoruz. Buda UNESCO tarafından tescil edildi. Bu, Malatya’nın tarihi açısından da önemli bir dönüm noktasıdır” diye konuştu.
Malatya Valisi Aydın Baruş ise, Arslantepe’nin koordinasyon halinde birlikte yönetilmesiyle tüm kurumlar olarak ziyarete gelen gerek yurt içinden gerekse yurt dışından misafirlere daha iyi bir ortam sunulması için elimizden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılanlar, bundan sonraki süreçle ilgili neler yapılması gerektiği konusunda karşılıklı istişarelerde bulundular.