Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan Mardin'de son 30 yılın en kurak kış mevsimi yaşanıyor. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayında yağışların olmaması nedeniyle bölgedeki çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri kuraklı
Şehmus EDİS (MARDİN HABER)
Mardin'de yeterli yağışın meydana gelmemesi kuraklığa neden oldu. Kırsal alanda besicilik yapanlar hayvanlarını beslemek için meralarda ot bulmakta güçlük çekerken, Derik Ziraat Odası Genel Sekreteri Ramazan Açan, "Koyun ve keçilerdeki süt miktarı yavrularını besleyecek yeterlilikte bile olmadığını belirterek Mardin’de son 30 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını söyledi.
Kış mevsiminde yağmur ve kar yağmaması nedeniyle Mardin kırsalında meralarda otlar yeşermediğine dikkat çeken Açan, "Mardin'de yeterince yağışın meydana gelmemesi kuraklığa neden oldu. Kuraklığın etkili olduğu Mardin'de besiciler, hayvanlarını meralarda ot bulmakta güçlük çekiyor. Buda bölgede binlerce büyük ve küçük baş hayvanın etkilenmesine neden oldu. Şu anda besicilikle uğraşan çiftçilerimizin süt ve süt mamulleri satan çiftçilerimiz sadece yani koyunların yavrularına sağlayabilecek kadar süt verimi elde ediyorlar. Çiftçimiz süt ve peynir satamaz hale geldi. Çiftçilerle konuşuyoruz. Çünkü süt verimi şu anda bu kuraklıktan dolayı çok çok düşmüştür. Bu da çiftçilerimizi, besicilerimizi olumsuz bir şekilde etkilemektedir” diye konuştu.
Kuraklığın besicileri ve çiftçileri etkilediğini söyleyen hayvan yetiştiricisi Mahmut Demir ise, Kasım ayından beri Mardin’de yeterince yağmur yağmadığını belirterek, "Mart ayındayız ve hala yağmur yağmadı. İlimizde ciddi manada kuraklık yaşanmaktadır. Son 30 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Kuraklık nedeniyle özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi, besicilerimizi olumsuz etkilemektedir" dedi.
OVADAKİ KURAKLIK DÜŞÜNDÜRÜYOR
Bu yıl istenilen yağışların olmaması nedeniyle Mardin’de Mezopotamya ovasında 2 milyon 450 bin dekar alanda ekilen buğday, arpa, mercimek, mısır olmak üzere birçok ürün tarlada kurumaya yüz tuttu. İl genelinde bulunan 30 bin çiftçi zor günler bekliyor. Mart ayında beklenen yağmurlar gelmezse tarladaki ekinler kuruyacağı ve binlerce çiftçi iflasın eşiğine geleceği ifade diliyor.
Yağışa bağlı tarlalardan bir kısmına artizyen kuyuları açarak, sulu tarıma dönüştürme gayretlerinin de yüksek maliyetler getirdiğini belirten bazı çiftçiler ise, 30 yıldır ilk defa böyle bir kuraklık ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbay, bu yıl Allah’ın takdiri mevsim kurak geçtiğini belirterek, bölgede binlerce çiftçi kuraklıktan etkilendiğini kaydederek, "Sulu tarım çok pahalı. Çiftçilerimiz sulama yapamıyor. Elektrik faturaları kabarık gelmesinden korkuyor. Çiftçilerimiz bu yıl kuraklıkla mücadele etti. Allah yardımcımız olsun" diye konuştu.