whatsapp

Sağlık

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güven Atasoy, kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanseri hakkında konuştu.

18 Şubat 2016 Saat: 12:34
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.271 kez okunmuştur

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güven Atasoy, kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanseri hakkında konuştu.

Atasoy, “Meme kanseri, erken tanı konulup zamanında müdahale edilmediği takdirde vücutta farklı organları da etkileyebiliyor. Özellikle kan yoluyla beyin ve omurgaya yayılım gösteren kanser vakalarında tedavi şansı da azalabildiği için tedavinin vakit kaybedilmeden planlanması gerekiyor” dedi.

 

KANSER NEDİR?

Doku içerisindeki anormal hücrelerin kontrolsüzce çoğalması ve yayılmasıdır.

 

NEDEN MEME KANSERİ ÜZERİNDE DURUYORUZ?

Kadınlarda en çok görülen kanser meme kanseridir. Kanserden ölüm nedenleri arasında 2’inci sıradadır. Meme kanserinden ölüm oranları 1989 yılından beri azalmaktadır.

 

MEME KANSERİNİN SEBEBİ NEDİR?

Meme kanserlerinin çoğunun sebebini henüz bilmiyoruz. Genellikle hücrelerin genetik yapısının (DNA) değişmesiyle ortaya çıkar. DNA değişiklikleri ise yaşımız, yaşam şeklimiz ve diğer bazı faktörlerle ilgilidir.

 

RİSK FAKTÖRÜ NE DEMEKTİR?

Kişinin meme kanserine yakalanma olasılığını artırıp azaltan faktörlerdir ancak tek başlarına belirleyici değildirler. Risk faktörlerinin bazılarını değiştirebiliriz, bazılarını ise değiştirmek mümkün değildir.

 

MEME KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ?

Meme kanserini kesin olarak önleyen bir yöntem yoktur. Ancak tüm kadınların risklerini azaltıp, hastalığın erken ve kolay tedavi edilir aşamada yakalanmasını sağlamak için yapacakları vardır. Dengeli beslenerek ideal kiloyu korumak, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve aşırı alkolden uzak durmak, emzirmek, hormon etkili ilaçlar kullanmamak meme kanserini önlemese bile riskini azaltır. Kanıtlanmış genetik riski olan kadınlarda önleyici ilaç tedavileri kullanılabilir. Yüksek riskli kadınlarda risk azaltıcı cerrahi yöntemler uygulanabilir.

 

MEME TARAMASININ NE ÖNEMİ VAR?

Meme taraması, belirti vermeden önce kanserin tespit edilmesini sağlar. Böylece kanser, çevre dokulara yayılmadan önce tedavi edilebilir. Kanser bu aşamada saptanırsa memenin alınmasına bile gerek kalmaz.

 

MEME TARAMASI NE ŞEKİLDE YAPILMALIDIR?

20 yaşından itibaren her kadın yılda bir kez meme muayenesi olmalıdır. 20 yaşından itibaren her kadın ayda bir kez kendi memesini muayene etmelidir. 40 yaşından itibaren her kadın yılda bir kez mamografi çektirmelidir. Risk veya kuşku varsa ek tetkikler istenip tetkik sıklığı artırılabilir. Zamanında ve doğru tedavi ile meme kanserinde 5 yıllık yaşam şansı %98’dir. Zamanında tedavi, erken tanı ile mümkündür. Erken tanı ise meme taraması ile mümkündür.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑