Mahkeme MHP'de olağanüstü kurultay kararı verirse, MHP yönetimi kararı tanımayacak.
Mahkeme MHP'li muhaliflerin yaptığı başvuruyu 8 Nisan Cuma günü karara bağlayacak. Eğer mahkemeden, "olağanüstü kurultay toplansın" yönünde bir karar çıkarsa MHP yönetimi "kararı tanımadığını" açıklayacak ve Yargıtay'a gidecek.
‘Mahkeme yetkisiz' diyen genel merkez, ‘kurultay toplansın' kararı çıkması durumunda Yargıtay'a gidecek.
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre; Mahkeme MHP'de kurultay talebini 8 Nisan'da görüşecek. Ancak MHP'nin "partiyi olağanüstü kurultaya götürmeme" yönündeki tavrı net. Mahkeden "olağanüstü kurultaya gidilsin" yönünde bir karar çıkması halinde MHP yönetimi, "kararı tanımayacak." Çünkü Genel Merkez'e göre, "Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin siyasi partiler hakkında böyle bir yetkisi bulunmuyor." Genel merkez, Siyasi Partiler Yasası'nın 104. maddesinde yer alan düzenleme gereğince "Partilere ancak Anayasa Mahkemesi aracılığıyla ihtar çekilebileceği" hükmüne dayanıyor. Genel merkez ayrıca "MHP'nin bir dernek değil, bir siyasi parti olduğundan böyle bir hükmün geçersiz kalacağını" belirtiyor.
HAK İHLALİ TALEBİNDE BULUNULACAK
Mahkemeden "olağanüstü kurultay toplansın" yönünde bir karar çıkması durumunda MHP, temyize başvuracak. Yargıtay'ın da mahkeme kararını "haklı bulması" halinde yönetim bu kez kararı Anayasa Mahkemesi'ne götürerek (AYM) "hak ihlali" talebinde bulunacak.
Mahkemeden "olağanüstü kurultay toplansın" yönünde bir karar çıkması durumunda ise muhalifler çağrı heyetini göreve davet edecekler. Kurultayın toplanması için de delegelere çağrıda bulunacaklar.