Muğla'nın Marmaris ilçesinde Kent Konseyi zeytinlik alanlarda maden faaliyetlerinin önünü açacak yönetmelik değişikliğini protesto etti.Ajans Canka / MUĞLA (İGFA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1 Mart’ta Resmi Gazete'de ya...
Muğla'nın Marmaris ilçesinde Kent Konseyi zeytinlik alanlarda maden faaliyetlerinin önünü açacak yönetmelik değişikliğini protesto etti.
Ajans Canka / MUĞLA (İGFA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1 Mart’ta Resmi Gazete'de yayınlanan Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle; zeytinlik alanlarda maden faaliyetlerinin önünü açmasına karşı Marmaris Kent Konseyi’nin düzenlediği protesto açıklamasına Marmaris Belediyesi, CHP Marmaris ve İYİ Parti Marmaris’ten kimse katılmadı!
Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, tüm partileri davet ettiklerini ama gelmeyenlerin ittifak partileri olduğunu söyledi.
Marmaris Kent Konseyi Ekolojik Mücadele Komitesi Sözcüsü tarafından okunan “Bu Memleket Sahipsiz Değildir” başlıklı açıklamada, memleketin sahiplerinin kendileri olduğuna dikkati çekerek, "Bizler her bir ağacın soluduğumuz hava için kıymetini bilen, rant için suyumuzun, denizimizin, kıyılarımızın yağmalanmasına göz yummayan, geleceğimizin sermaye gruplarının daha çok semirmesinde değil; eşit, adil, her canlının yaşamına ve doğaya sonsuz saygılı bir düzenle mümkün olduğunun farkında olan memleket sevdalılarıyız. Ne Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın, ne de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan ‘Maden Yönetmeliği ile Korunan Alanları Yönetmeliğine yönelik değişiklikleri tanımıyoruz. Buna karşı ülkenin her yerinde mücadele eden yol arkadaşlarımızın yapacağı gibi Marmaris’te de zeytinliklerimizin madene çevrilmesine, korunan alanların ranta teslim edilmesine karşı mücadele edeceğimizi buradan ilan ediyoruz" açıklamasında bulundu.
https://youtu.be/54On4bsIjX0
"Zeytin ağacını taşıyarak ekolojik ortamı taşıyacağını zanneden cehaletin bedeli, yerinden yurdundan koparılıp göçmen hale gelen yurttaşlar olacaktır" denilen açıklamada, "Bu yönetmelikler başarısızlığa mahkûm edilmelidir. Kolay yetişmeyen, yılların alın teriyle üretilen ‘ölmez ağacımız’ zeytini, korunan alanlarımızı maden, enerji, inşaat şirketleri ve sözde turizm yatırımlarının insafına bırakmayacağız. Buradan tüm yurttaşlarımıza da çağrımızdır. Ülkemizin hem tarımsal varlıkları hem de ekolojik geleceği açısından önemli bir yere sahip olan zeytinliklerimize, korunan alanlarımıza sahip çıkalım. Bizler, aşağıda imzası bulunanlar üzerimize düşeni yapmaktan geri durmayacağız. Korunan alanların kalkanını yok eden ve Zeytincilik Kanunu delmeyi hedefleyen yönetmelikleri hem hukuki yollarla hem de memleketine değer veren üretici emekçiler ve ülkesini seven yurttaşlarla kol kola girerek çöpe göndereceğiz” ifadelerine yer verildi.