whatsapp

İGF

NİSAD'dan nişasta bazlı şeker açıklaması

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu, nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaştı.

10 Nisan 2021 Saat: 15:33
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 359 kez okunmuştur

NİSAD'dan nişasta bazlı şeker açıklaması
NİSAD'dan nişasta bazlı şeker açıklaması

BURSA (İGFA) - Nişasta bazlı şeker olarak adlandırılan mısır şekerinin, doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir ürün olduğunu vurgulayan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu, "Katkı maddesi değil, bir gıdadır. İşlemler, danelerin yumuşatılması ve nişasta, dış kabuk, protein ve yağ bileşenlerine ayrıştırılmasıyla başlar. Mısır şekeri üretiminde kullanılan sonraki aşamalar ise doğal olarak adlandırılan diğer gıda ve bileşenlerin üretiminde kullanılan işlemlerdir. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez. Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir" açıklamasında bulundu.

SAĞLIĞA OLUMSUZ ETKİSİ YOK

Nişasta bazlı şekerin bir katkı maddesi olmadığını kaydeden Kemaloğlu, "Nişasta bazlı şekerin bileşimi kullanılacağı uygulamaya göre değişse de, sofra şekeri gibi glikoz ve fruktoz şekerlerinden oluşur. Sakaroz ya da sofra şekeri birbirine bağlanmış glikoz ve fruktozdur. Nişasta bazlı şekerin içinde ise fruktozun oranı yüzde 42 ile yüzde 55 arasında olup, gerisi glikozdur. Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini EFSA, WHO ve SACN gibi kuruluşlar paylaşıyor. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur" ifadelerini kullandı. 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑