Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murad Pepe, kronikleşen omuz ağrıları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. ANTALYA (İGFA)- "Omuz eklemi, vücudun en hareketli eklemi olarak...
Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murad Pepe, kronikleşen omuz ağrıları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
ANTALYA (İGFA)- "Omuz eklemi, vücudun en hareketli eklemi olarak belirtiliyor. Omuz, geniş hareket açıklığı sayesinde sportif hareketlerde ve günlük işlerde büyük avantaj sağlıyor" diyen Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murad Pepe, "Geniş hareket açıklığı aynı zamanda omuzun travmalara ve yaralanmalara da açık hale gelmesine yol açabiliyor. Omuz yırtıkları, gençlerde ve sporcularda ani bir harekette omuzun aşırı yüklenmesi sonucunda oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı omuz hareketleri sonucunda da ortaya çıkabiliyor" dedi.
Pepe, "Omuz ağrılarının tanı ve tedavilerinin geciktirilmesi erken dönemde basit tedavi ile çözülebilecek problemlerim daha komplike hale gelmesine neden olabilir. Geçmeyen omuz ağrılarında en yakın zamanda ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Omuz yırtıklarının tedavisi her zaman cerrahi değildir. İltihaplanma, Aşınma (yırtık öncesinde tendondaki aşınma dönemi) ve küçük yırtılma dönemlerinde cerrahi dışı yöntemler tedavide önerilebilir.
Omuz kas ve tendon yırtıklarının cerrahi tedavisinde günümüzde altın standart artroskopik (kapalı) yöntemdir. Bu yöntemde, omuz eklemi içine küçük deliklerden (1cm) girilerek kameralı görüntüleme elde edilir. Açık ve büyük kesiler olmadığı için daha az enfeksiyon ve daha hızlı iyileşme sağlanırken, eklem içinin tümü büyütülmüş şekilde görüntülenir. Yırtık olan dokular özel enstrümanlarla tutularak güçlendirilmiş iplerle yerlerine dikilir.
Operasyondan sonra yaklaşık 2-3 hafta boyunca yerlerine dikilen dokuların kaynaşması için omuz askıda tutulur. Bu süre zarfında günde 3-5 defa pasif omuz hareketlerine izin verilir. Askıdan çıkartıldıktan sonraki dönemde aktif hareketlere başlanarak omuz çevresindeki kaslar güçlendirilir. Yırtığın tipine, büyüklüğüne ve hastanın yaşına göre iyileşme 1-3 ay arasında tamamlanır" ifadelerini kullandı.