11 Nisan, tüm dünyada Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak kabul ediliyor. Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, Parkinson hastalığı yönetiminin ekip işi olduğunu ifade etti.
İSTANBUL (İGFA) - Parkinson hastalığı konusunda toplumsal farkındalık ve bilinçlendirme yaratmak adına 11 Nisan tarihi tüm dünyada Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak kabul ediliyor. Dünya Parkinson Hastalığı Günü için açıklamalarda bulunan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur; hekim ile hasta ve hasta yakınlarının uyumunun, hastalık yönetimi açısından en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti.
Bu konuda özellikle hasta yakınlarına büyük iş düştüğünü belirten Prof. Dr. Raif Çakmur, günlük hayatta dikkat edilecek küçük ayrıntıların, Parkinson hastalarının yaşam konforunun yükselmesine yardımcı olabileceğini söyledi. “Parkinson hastası yakınınız eğer hareketlerde zorluk yaşıyorsa kolay giyilebilecek kıyafetler seçmek, ev ortamındaki halı gibi eşyaları sabitlemek, varsa kabloları bir araya getirip engelleri ortadan kaldırmak hastanızın günlük hayatını kolaylaştırır” diyen Prof. Dr. Çakmur, “İleri evre Parkinson hastaları, pandemi döneminde uygulanan 65 yaş üstü sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle yeterince sosyalleşemedikleri için hareketsizleştiler. Ek olarak hastaların bu dönemde enfeksiyon riskinden ötürü hastaneye gitmemeleri ve hekim kontrollerini aksatmaları nedeniyle hastalıklarının daha da ilerlediğini gözlemledik" diye konuştu.
Prof. Dr. Çakmur, ileri evre Parkinson hastalarının bu dönemde hekim kontrollerini düzenli bir şekilde gerçekleştirmeleri konusunda tavsiyede bulundu. Çakmur, “Hastalığın erken tanısı ve başlangıcından itibaren sürecin uzmanlarca belirlenmesi büyük önem taşıyor. Zamanında ve doğru müdahale ile hastalık semptomlarının kontrolü büyük ölçüde mümkün" dedi.