Biontech aşısının son kullanma tarihinin 4 ay uzatılmasına ilişkin tartışmaları değerlendiren Prof. Dr. Haydar Sur, ilaçlarda olduğu gibi, aşılarda da son kullanma tarihinin emniyet marjı gözetilerek oluşturulduğunu söyledi.İSTANBUL (...
Biontech aşısının son kullanma tarihinin 4 ay uzatılmasına ilişkin tartışmaları değerlendiren Prof. Dr. Haydar Sur, ilaçlarda olduğu gibi, aşılarda da son kullanma tarihinin emniyet marjı gözetilerek oluşturulduğunu söyledi.
İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Biontech aşısının son kullanma tarihinin 4 ay uzatılmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Aşı üretiminde son kullanma tarihlerinin emniyet marjı gözetilerek oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur, aşı üretiminde teknik bir ilke olduğunu belirterek, "Aşınızı toplam ne kadar süre dayanacak şekilde ürettiyseniz son kullanma tarihine de en az yüzde 20’si kadar kısa bir tarih yazarsınız. Bu aşı üretim fabrikalarının genel yaklaşımıdır. Örneğin ben bu aşıyı üç yıl boyunca dayanacak şekilde ürettim. Aşının ömrünü oraya 2.5 yıl olarak yazıyorum. Biraz daha öne çekerek opsiyonlu yazılır" dedi.
Son kullanma tarihi gününden bir hafta geçmiş, 15 gün geçmiş deyip kullanacak kişiler olabileceğine dikkati çeken Prof. Sur, Su ve yoğurt gibi gıda maddelern dahi son kullanma tarihinden birkaç gün sonra tüketilebilir. Buna emniyet marjı denir. Bu emniyet marjını kullanacaklardır. Aşının yaptırılmasında bir sakınca yoktur. Böyle bir aşıyı yaptırır mısınız derseniz. Ben evet yaptırırım. Ancak son kullanma tarihi bir yıl geçen bir aşı olamaz. Ortalama ömrü iki yıl olan bir aşı, son kullanma tarihi üzerinden bir yıl geçmişse kullanılamaz” diye konuştu.