CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan Gebze Kervansaray’ın bugünkü vaziyetini TBMM gündemine taşıdı.
GEBZE KERVENSARAYINI DEPO YAPAN ZİHNİYET TARİHİ KORUYABİLİR Mİ?
CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan Gebze Kervansaray’ın bugünkü vaziyetini TBMM gündemine taşıdı. Gebze merkez Eski Çarşı bölgesinde yer alan tarihi yapıdaki tahribatı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soran Tarhan’a göre, “1500’li yılların başında yapıldığı tahmin edilen Kervansaray’ın görüntüsü içler acısı. Binanın bir kısmı esnaf tarafından depo olarak kullanılıyor. Ayrıca koruma altına alınması gereken tarihi eser dükkanlarla çevrelenmiş durumda. Tarihi ve kültürel mirası bu şekilde mi koruyacağız?”
Neden Restore Edilmedi?
Gebze Mustafa Paşa Camii ve Külliyesinin devamı olan Kervansaray’ın içler acısı durumu ihmal iddiasını güçlendirmekte. 2011 yılında Kocaeli Valiliği tarafından alınan restorasyon kararına değinen Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu eserle ilgili alınmış bir yenilenme kararı var aslında. Ancak ne hikmetse ne Valilik ne de işin takipçisi olması gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı meseleyle ilgilenmiş. Bu ihmalin sorumluları hesap vermeli. Ayrıca Kervansaray’ın kültür mirasımıza kazandırılması için gerekli adımları bir an önce atmalı yetkililer. Gebze’nin geleceği geçmişinden koparılamaz. Kurumları tarihe sahip çıkmaya ve duyarlı olmaya davet ediyoruz.”
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda yer alan soruların Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Tahsin TARHAN
Kocaeli Milletvekili
Kocaeli ili Gebze ilçesi merkezi bölgesinde yer alan Eski Çarşı (Hürriyet Mahallesi Hükümet Caddesi) içinde tarihi Gebze Kervansaray’ı bulunmaktadır. 1500’lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen bu Kervansaray 1200 metrekare gibi büyük bir alan teşkil etmektedir. Kervansaray’ın bazı yerlerine usule uygun olmayan bir biçimde betonla kaplanmış ve Kervansaray binasının etrafı dükkanlar ile çevrelenmiştir. Kervansaray’ın restore edilmesi için 2011 yılında Kocaeli Valiliği tarafından onarım kararı çıkmış ve Kervansaray’ın önündeki dükkanların bir kısmı yıkılmıştır. Ancak o günden bugüne Kervansaray ile ilgili herhangi bir sonuca ulaşılamamıştır. Gebze Mustafa Paşa Camii ve Külliyesinin devamı olan Tarihi Kervansaray’ın topluma kazandırılması adına bir çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca Eski Çarşı esnafı bu tarihi yapıyı depo olarak kullanıldığına dair iddialar bulunmaktadır.
Bu çerçevede;
1) Kocaeli Gebze Eski Çarşı’da bulunan Kervansaray’ın restore edilmesi için bir çalışma bulunmakta mıdır?
2) Bu Kervansaray’ın bazı yerlerine betonla kaplanmasına ve usulsüzce tahrip edilmesine izin verildiği doğru mudur?
3) Önemli bir tarihi yapı olan Kervansaray’ın esnaf tarafından depo olarak kullanıldığı doğru mudur?
4) Gebze Bölgesi’nde tarihi yapılar ile ilgili hangi restorasyon çalışmaları bulunmaktadır?