Sanayi Komisyonu Üyesi, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçesi ile olarak TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.
Sanayi Bakanlığı’nın bağlı kuruluşlarla birlikte bütçesinin on milyar Türk Lirası olduğu geçen yıla göre de yüzde 17 arttığını söyleyen Tarhan, konuşmasında şunları söyledi;
“Sanayi Bakanlığı ülkemizin gelişmesi ve büyümesine en çok katkı sağlayan bakanlıklarımızdan biridir. Bu yılki bütçesi, bağlı kuruluşlarla birlikte toplam on Milyar TL. Bakanlığın bütçesi yaklaşık olarak yüzde 17 artmış. Dileğimiz bu bütçenin, sanayi ve sanayicinin, üretim ve üreticinin desteklenmesi için kullanılması. Rüya projeler için değil. Sanayi ekonominin itici gücüdür. Ancak geçmişe baktığımızda hep hatalar zinciri ile dolu. Yüzlerce kapatılan fabrika Sürekli açıklanan teşvik paketleri. Ne zaman ki ekonomi kötüye doğru gidiyor, hemen bir teşvik paketi açıklanıyor. Teşvik paketlerinde ne var? Pul parasını, damga vergisini, noter harcını kaldırıyorsunuz. Diğer tarafta zeytinlik alanları talan ediliyor, askeri arazileri kamulaştırılıyor, yandaşlara anahtar teslim fabrika veriliyor. Teşviklerin etki analizi nedir? Bilmiyoruz…Gerçekten bu teşvik paketleri ne için?”
ÜRETİCİNİN, SANAYİCİNİN İHTİYACI OLAN TEŞVİK DEĞİL!
Sanayici ve üreticinin maliyet girdilerinin düşürülmesi gerektiğini belirten Sanayi Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, enerji giderindeki, navlundaki, taşımadaki vergi yükünün çok yüksek olduğunu belirterek, asgari ücrete vergi yükünün yüzde 49, enerji içerisinde ise yüzde 50 olduğunu ifade etti.
Bankaların üretime değil, ticarete kredi verdiği belirten Tarhan, ihracatın sadece ciro ile değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti;
“ İhracata miktar ve kilo başına tutar değeri ile bakılmalı… Dünya Sanayi 4.0’ı konuşurken bizim önceliğimiz katma değeri yüksek ürünler üretmek olmalı. İleri teknoloji ürünlerin ihracattaki payı yalnızca yüzde 3,7. Sanayide gerek kısa, gerek uzun vadeli planlar yapılmalı, ileri teknoloji ürünlerin üretim artışı desteklenmeli. Tüm veriler beraber değerlendirilmeli. Acil olarak Türkiye’nin sanayi planlamasını yapmamız gerekiyor. Bölgesel planlamalar yapılması gerekiyor. Mesela Antep’te, Denizli’de tekstil, Karadeniz’ de tarım, Bursa, Kocaeli’nde otomotive dayalı bölgesel planlama yapılmalı, bölgesel girdilerle, girdi maliyetleri düşürülmeli. Sanayicinin teşviğe ihtiyacı yok. Maliyetlerinin düşürülmesine ihtiyacı var.”
AKP SANAYİDE RANTA DAYALI POLİTİKA İZLEDİ
Tarım arazilerinin rant sağlansın diye OSB’ye dönüştürüldüğünü söyleyen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, OSB’lerin doluluk oranlarının düşük olduğunu belirtti. Bazı OSB’lerde doluluk oranı %50, bazı OSB’lerde ise bu oranın %30’lara,%20’lere düştüğünü bildiklerini ifade eden Tarhan, hazırlığı devam eden Üretim Reform Paketi’ne de değindi.
Bu yasa tasarısı taslağında,yeni bir TOKİ yaratıldığı uyarısında bulunan Tahsin Tarhan, bu taslakta Sanayi Gayrimenkul Yatırım Anonim Şirketi oluşturularak, bu şirketin sınırsız yetkiler, acele kamulaştırma ve OSB yönetimlerinden bağımsız bir yönetim ile yetkilendirileceğini belirtti.
BU MİLLETE HAYAL SATMAYIN!
2011 yılında Milli Tren ve Milli uçak sözünün verildiğini,2016 yılında ise 78 milyon dolara Tunus’tan uçak alınmaya çalışıldığını söyleyen Sanayi Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, Milli Otomobile karşı olmadıklarını ancak hurda SAAB için verilen 40 milyon doların hesabının da verilmesini istedi.
KİŞİLERİN KOLTUK SEVDASININ KURBANI OLMAYIN
Ekonominin güçlenmesi, sanayinin büyümesi için Dış Politikanın gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Tahsin Tarhan, parlamenter demokrasiden vazgeçilmeyeceğinin de güvencesinin verilmesini istedi. Kişilerin koltuk sevdasının kurbanı olunmaması gerektiğini de belirten CHP’li vekil; “Var olan değerlerimizi birilerine peşkeş çekmek yerine, güzel ülkemizi, tekrar yatırım yapılacak bir hale getirin. Bakanlık bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, bu bütçenin ekonomiyi canlandıracak tek unsur olan üretime ayrılması dileğimi tekrarlıyorum “ sözleri ile konuşmasını tamamladı.