CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, iktidarın sanayi politikalarını sert sözlerle eleştirdi.
Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 2016 yılı bütçesinin görüşmeleri üzerinde TBMM Genel Kurulunda konuşan Tahsin Tarhan, hükümetin plansız, çevre duyarlılığından uzak, yandaşların çıkarlarını gözeten ve ranta dayalı bir sanayi politikası yürüttüğünü vurguladı. Tarhan, iktidarın ranta dayalı ve günü kurtarmaya dönük politikalarının sanayicileri yıldırdığını söyledi.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, hükümetin 'anahtar teslimi fabrika' vaadinde bulunduğunu hatırlattı ve "Ön çalışma yapılmadan, rekabet ortamı değerlendirilmeden, pazar payı hesaplanmadan
fabrika açılır mı?" diye sordu. Tarhan, son dönemde iflasını açıklayan şirketlerin, kapanan fabrikaların, satışa çıkarılan üretim merkezlerinin sayısının rekor düzeye çıktığını savundu.
Tarhan, "Madem yeni fabrika yapacaktınız, var olanları niye sattınız. Yandaşlarınıza peşkeş çekeceğiniz anahtar teslimi fabrikalar ne zamandan bu yana teşvik kapsamında değerlendiriliyor? Katma değer yaratacak sektörlerin hangisi sizin planladığınız bölgelerde fabrika istiyor" dedi. Hükümetin, organize sanayi bölgelerinin sayısı konusunda bile net bir bilgi veremediğine dikkati çeken Tahsin Tarhan, “Bakan, Plan Bütçe Komisyonu toplantısında 285 organize sanayi bölgesi olduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu ise, genel kurulda Türkiye’de 166 OSB’nin bulunduğunu açıkladı. Biz hangi rakama güvenelim?" ifadesini kullandı. Organize sanayi bölgelerinin doluluk oranı ile ilgili de sıkıntılar yaşandığını belirten Tarhan, "En yüksek doluluk oranı yüzde 80. Bazı organize sanayilerde doluluk oranı yüzde 20’lerde. Pek çoğu şu anda atıl durumda. Sanayi sektörü hiçbir dönemde AK Parti iktidarında olduğu kadar zora düşmemişti" diye konuştu. Plansızlığın her konuda ülkeye zarar verdiğini söyleyen Tarhan, bölgelerin dengeleri ve hammadde zenginliğinin göz ardı edildiğini, tarıma dayalı endüstrinin bitirildiğini, kıyı bölgeler yapılan fabrikalarla çevrenin kirletildiğini, çarpık kentleşmenin yolunun hızla açıldığını söyledi. Çevreye duyarsız bir sanayi politikasının sürdürülebilir olmadığına işaret eden Tarhan, "Oysa yarın çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağımızı öngörmek zorundayız, bu hepimizin sorunu" dedi.