Kocaeli Barosu avukatlarıyla bir araya gelerek TBMM Aile Bütünlüğü Komisyonu ‘taslak rapor’ konusunda açıklamalarda bulunan CHP Milletvekili Hürriyet, “Taslak rapor endişe verici” dedi.
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Barosu’nun Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleriyle bir araya gelerek, gündemde tartışılan Aile Bütünlüğünü Koruma Komisyonu tarafından oluşturulan taslak raporunu masaya yatırdı. Kocaeli Barosu’nda gerçekleşen toplantıya Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe ile beraber avukatlar Didem Turan, Hüseyin Olcay, Nuriye Yılmaz, Özlem Gürgen Erdem, Haluk Önder, Damla Özen, Sinem Serttürk, Nefise Koç Çelik, Özlem Ejderoğlu Çankaya ve Bahar Gültekin Candemir hazır bulundu.
“RAPORUN NERESİNDEN TUTSANIZ ELİNİZDE KALIR”
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, söz konusu raporun kamuoyu tarafından en çok tartışılan çocukla ilgili ifadelerin çok küçük bir bölümden oluştuğunu ve raporda daha vahim unsurların da bulunduğunu belirtti. Milletvekili Hürriyet, “raporda öyle facia ifadeler yer alıyor ki, neresinden tutsanız elinizde kalır. Raporda; liselere evlilik dersleri konulması önerisinden tutun da küçük yaştaki evliliklerde 5 yıl denetim sistemi uygulanması ve bunlar başarılı evliliklerse cezai anlamda denetimli serbestlik uygulanmasıyla ilgili akıl almaz öneriler bulunuyor. Bu öneri kamuoyunca haklı olarak çok tartışıldı. Meclisteki bir komisyon toplantımıza sığınma evinde kalan bir kadın geldi ve mağduriyetini anlatması üzerine bu konu taslak raporda yer aldı. Ancak raporda bahsi geçen öneri asla raporda geçen mağduriyetin çözümü değildir. Taslak raporda yer alan bu ifadeyle çocuk yaşta evliliklerin önünü açmak ve meşrulaştırmak kaçınılmaz olacaktır” dedi.
“ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERE İZİN VERİLMEMELİ”
Açıklamasına devam eden CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Evlilik adı altında zorla bir araya getirilen ya da tecavüze uğrayan küçük çocuklar çevresinin de baskısıyla “isteyerek, kaçarak evlendik” gibi ifadeler vermeye zorlanacaklar ve böyle bir düzenleme olması halinde bu denetimli serbestlikten yararlanarak cezasız kalacaklar. Çocuk yaşta evlenmek(!) de bir istismar olayıdır. Çözüm adı altında getirilen bu öneri her ne olursa olsun, kesinlikle raporda yer almaması gereken bir ifade ve bizi sinirlendirilen tanımlamaların da başında geliyor. Çocuk yaşta evliliklere(!) sonuna kadar karşı çıkmak gerekiyor. Bir zihniyet dönüşümü sağlayarak bunun önüne geçmeliyiz. Çocuklarını erken yaşta evlendiren aileler de suç işlediklerinin de farkında olmalı” dedi.
“BOŞANMA DAVALARINDA ÇOCUĞA DA AVUKAT ATANMALI”
Aile Bütünlüğü Komisyonu’nun çok sayıda toplantısına katıldığını ve konuyla ilgili ziyaretlerde bulunulduğunu da ifade eden Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Ankara çalışmalarının yanı sıra birçok şehirde ve dört Avrupa ülkesinde ziyaretlerde bulunduk. Ne var ki, raporun oluşturulma sürecinde iktidar partisi üyelerinin çoğunluğu nedeniyle yine AKP’li üyelerin ‘Biz biliriz, biz nasıl istiyorsak öyle olacak’ tavırlarıyla karşılaştık. Konuyla ilgili çok sayıda uzman, avukat, hakim, doktor, STK görevlileri, mağdur ve kolluk görevlisini dinledik. Kadın ve çocuk haklarının siyaseti olmaz dedik. Toplantılar bittikten sadece bir hafta sonra taslak rapor oluşturdular. Oysa özellikle yurtdışı ziyaretlerimizde çok güzel uygulamalara tanıklık ettik ve bu uygulamaların bir çocuğu bizim sistemimize de entegre edilebilir durumdadır. Mesela boşanma davalarında çocukların haklarının korunması için çocuğa avukat atanması ve çocuğu koruyucu mekanizmaların geliştirilmesi, boşanma aşamalarında kadınları koruyucu ve güçlendirici uygulamalar gibi” dedi.
“HEPİMİZ SİNİRLİYİZ”
Ülkemizdeki boşanma davalarına baktığımızda mağdur olan hep kadınlar oluyor ya da çocuklar maalesef kapanın elinde kalıyor ve bazı aileler birbirilerine karşı çocuklarını koz olarak kullanabiliyorlar. Öte yandan Avrupa’da, çocukların ailesiyle daha fazla zaman geçirebileceği iş hayatından belli zamanlarını çocuklarına aktarabileceği, işverenin de mağdur edilmeden iş hayatında yeni düzenlemelere gidilebileceği çok güzel sistemler var. İktidar partisi milletvekilleriyle beraber hemfikir olduğumuz pek çok fikir vardı. Ama fikirlerimizi bu rapora yansıtamadık. Raporun bu şekilde çıkmasından dolayı da hepimiz sinirliyiz. Keşke, taslak raporun 253 sayfası boyunca AKP belediyelerin ve kurumlarının projelerine ayırmak yerine bizim hemfikir olduğumuz konuları işleseydik. Ne var ki fikirler değil, reklam kokan projeler taslak rapora konuldu” şeklinde konuştu.
EBEVEYN SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİ
Komisyon ziyaretlerinde bulundukları Almanya’daki çalışmalardan da örnekler veren Milletvekili Hürriyet, “Almanya’ya gidip biz neden boşanıldığını araştırıyoruz dediğimizde bize uzaydan geliyormuş gibi baktılar. Onlar boşanmalarla ilgilenmiyor. Onlar da özgürlük var. Evlenmek istiyorlarsa evleniyorlar, boşanmak istiyorlarsa boşanıyorlar. Bizde ki gibi boşanamama gibi bir durum söz konusu değil. Onlar boşanmalarda ilk olarak çocuğun üstün yararına bakıyorlar. Çocukların nasıl yaşayacağı, hakları, hukuku, eğitimi gibi konuları önemsiyorlar. Ailelerin ellerinde çocukların oyuncak olmasına izin vermiyorlar. Örneğin Hollanda’da çocuğun durumuyla ilgili ebeveyn sözleşmesini yapmadan hâkimler çiftleri asla boşamıyor. O sözleşmede de çocuğun okulundan, kimin yanında kalacağına kadar karşılıklı irade beyan ediliyor. Yani gelecek seçimleri değil gelecek nesilleri düşünerek oluşturulmuş sistemler var. Bu sistemlerin bir kısmı bizim hukuk sistemimize de çok rahat uyum sağlayabilecek durumdadır” dedi.
“KOCANDIR DÖVER DE SEVER DE YANLIŞI”
AKP iktidarının düşünce yapısı nedeniyle daha iyi yasaları getiremediklerini de sözlerine ekleyen CHP Milletvekili Hürriyet, “İktidar zihniyeti ‘Biz onlardan daha iyiyiz’ şeklinde olduğu için bu sistemleri getiremiyoruz. Hazırladıkları raporda arabuluculuk denen barıştırma sistemini ısrarla empoze etmeye çalışıyorlar. Avrupa’da da arabuluculuk sistemi var, ama bu boşanma arabuluculuğu. Boşanma sürecinin çatışmasız geçmesi ve çocuğun haklarının korunması için bir arabuluculuk sistemi. Ne var ki AKP’liler yurtdışında gördükleri arabuluculuk sistemini barıştırma komisyonu varmış gibi rapora kattılar. Raporda yer alan arabuluculuk ve aile danışmanlığı adı altında kadına, eşine daha fazla katlanmayı gösteren, ‘kocandır, döver de söver de’ mantıksızlığını öngören bir düzenlemeden bahsediliyor. Dayak yiyen kadına sürekli susmayı öğretmeye çalışıyorlar.
“CHP OLARAK RAPORA ŞERH KOYDUK”
TBMM Aile Bütünlüğü Komisyonu üyesi olduğunu da hatırlatan ve taslak rapora muhalefet olarak şerh koyduklarını da belirten CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, şunları da kaydetti; “Bu rapora biz parti olarak şerhimizi koyduk. Ancak bu rapor taslak halinde olduğu için, devamında ne geleceğini de görmek istiyoruz. Mecliste bu sorunların sürekli gündeme taşınması ve çözüm üretecek mekanizmanın hayata geçirilmesini istiyoruz diyen sizin gibi dinamikleri biz harekete geçirebilirsek işte o zaman somut olarak başarı gelir. Sürekli bir araya gelirsek ve sorunlar üzerinde çözümler üretebilirsek inanın çözülmeyecek hiçbir şey yok” açıklamasında bulunarak sivil toplum kuruluşlarının toplumsal muhalefeti yönetmedeki anlamının CHP olarak önemli olduğunu vurguladı.
ÇALIŞTAY ÖNERİLERİ KONUŞULDU
Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Hüseyin Olcay geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdikleri çalıştay ile ilgili Milletvekili Hürriyet’e bilgi sundu. Olcay, boşanma sırasında ve boşanma davaları sonrasında çocukların gerek uygulamadan gerek mevzuattan kaynaklanan hukuki, sosyal, psikolojik sorunlarını görüşmek ve çözüm önerilerini sunmak amacıyla ‘Boşanma ve velayet davalarında çocuklar’ isimli çalıştayda çıkan çözüm önerilerini aktardı. Öte yandan toplantıya katılan Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatlar ve Baro yöneticileri de baro çalışmaları ile kadın hakları konusundaki çalışmaları hakkında bilgiler aktararak ve bu tür görüşmelerin kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak, karşılıklı fikir alışverişinin toplumsal anlamda da ilerlemeleri getireceğini kaydetti.