whatsapp

Güncel

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Dilovası Belediyesi’nde çalışan 87 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçilerin ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapılırken, düşük yevmiyelerde ise taban ayarlaması yapıldı.

29 Mart 2016 Saat: 18:12
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.237 kez okunmuştur

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Genel­İş Sendikasının örgütlü olduğu Dilovası Belediyesi’nde çalışan 87 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı ve imzalar atıldı. 12 Ocak’ta işveren adına Yerel­Sen ile başlayan görüşmelerin 60 günlük yasal sürecinde anlaşma sağlanmadı ve Arabulucu sürecine girildi. Arabulucu atanmadan tekrar masaya oturan taraflar anlaşmaya vardı. İşçilerin taban ücretlerinde yapılan ayarlamanın ardından yevmiyeleri yüzde 10 oranında zam yapıldı. Ayrıca tüm sosyal haklara yapılan brüt değil, net zamlar da belli oldu. Sözleşmenin sonucunda köylerden gelen 5 işçi dışında diğer işçilerin en düşük yevmiyesi 110, en yüksek yevmiyesi ise 157 lira oldu.

İKİ YILLIK SÖZLEŞME

Cuma günü sona eren ve taraflar arasında imzalanan toplu sözleşme taslağında işçilerin kıdem zammı her yıl için 40 kuruşa yükseltildi. Köylerin mahalle olmasının ardından köylerden gelen ve belediye işçi olan 5 işçinin 50 lira olan yevmiyeleri 71 lira 52 kuruşa yükseltilirken, yevmiyesi 95 lira olan işçilerin yevmiyelerine ise 2 lira taban ayarlaması yapıldı. Taban ayarlamasının ardından iki yıllık sözleşmenin ilk yılında işçilerin yevmiyelerine yüzde 10, ikinci yıl ise enflasyon artı bir puan oranında zam yapılacak.

TÜM ÜCRETLERE NET ZAMLAR YAPILDI

Mevcut sözleşmede yer alan sorumluluk zamlarına yüzde 10 zam gelirken, öğrenim yardımı ilkokul için net 332 lire 26 kuruş, lise ve dengi okullar için net 532 lire 33 kuruş, üniversite için net 830 lira 64 kuruş yardım verilecek. Sözleşmede çalışan ve açık öğretimde okuyan işçilerde bu öğrenim yardımlarından çocukları dışında yararlanabilecek. İşçilerin günlük yemek paraları net 14 lira 16 kuruş olurken, yakacak yardımı yıllık net 183 lira 37 kuruş, yazlık giyim yardımı net 303 lira 9 kuruş, kışlık giyim yardımı net 335 lira 32 kuruş oldu.

ÇOCUK YARDIMLARI BELLİ OLDU

İşçilere yıllık verilen temizlik yardımı net 159 lira 50 kuruş olurken, izin yardımı 25 günlük ücret üzerinden verilecek. İşçinin bir çocuğu varsa net 300, ikinci çocuğu için net 400, üç ve daha fazla çocuğu varsa net 600 lira çocuk yardımı verilecek. İşçinin evlenmesi halinde net 1100 lira 45 kuruş yardım verilecek. İşçinin ölümü halinde ailesine net 6 bin 190 lira 80 kuruş, iş kazası sonucu ölümünde ise net 8 bin 383 lira 10 kuruş, işçinin anne, baba, eş ve çocuk ölümünde ise net 1007 lira 18 kuruş ödeme yapılacak.

BELEDİYE BAŞKANINA TEŞEKKÜR ETTİ

İşçilere doğal afet olması halinde net 3 bin 353 lira 31 kuruş yardım yapılacak. hafta sonu çalışmalarda Cumartesi mesaisi 1+1 yevmiye iken, 1+2 yevmiyeye yükseltildi. Ulusal ve dini bayramlarda ise 1+2,5 yevmiye olarak devam ediyor. Ramazanda işçiye verilecek erzak dışında Ramazan bayramında net 335 lira 32 kuruş, Kurban bayramında ise net 1031 lira 78 kuruş yardım verilecek. Yapılan sözleşmeden memnun olduklarını belirten Genel­İş Şube Başkanı Vedat Küçük, “İşçilerin talepleri doğrultusunda zorluk çıkarmadan sözleşmeyi bitiren belediye başkanına teşekkür ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑